Scientologikirken i Nice havnet i søkelyset da Olav Gunnar Ballos datter tok sitt eget liv etter å ha vært i kontakt med menigheten.  (Foto: TV 2)
Scientologikirken i Nice havnet i søkelyset da Olav Gunnar Ballos datter tok sitt eget liv etter å ha vært i kontakt med menigheten. (Foto: TV 2)

Scientologikirken dømt i Frankrike

Scientologikirken i Frankrike er funnet skyldig i bedrageri, men den blir ikke gjort forbudt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Scientologikirken ilegges en bot på fem millioner kroner for å ha utnyttet medlemmer økonomisk, men blir ikke gjort forbudt i Frankrike, heter det i dommen som ble klar tirsdag.

Drev utpressing

Flere av kirkens ledere ble av domstolen funnet skyldig i å ha presset medlemmer til å betale store summer til kirken. Lederen Alain Rosenberg fikk en betinget fengselsstraff på to år og en bot på i overkant av 250.000 kroner.

LES OGSÅ: «Du kan blåse av deg hodet. Det er ditt valg»

Forsvarer Patrick Maisonneuve sier han vil anke og at verken kirken eller lederne har tjent økonomisk på gruppens praksis.

Ble manipulert

Scientologene mener søksmålet er en trussel mot religionsfriheten, mens påtalemyndigheten ønsket at kirken skulle oppløses.

Saken mot scientologikirken ble innledet etter klager fra to kvinner. En av dem hevdet hun ble manipulert til å gi scientologene i underkant av 170.000 kroner for dyre produkter, inkludert et såkalt elektrometer, som skal måle mental energi. (©NTB)