nav_680
nav_680

Høybråten mener regjeringen har sviktet Nav-reformen

Det blir åpen høring på Stortinget etter flengende Nav-kritikk fra Riksrevisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nav er i dyp krise. Etaten er over lengre tid blitt anklaget for utilfredsstillende saksbehandling, der mange brukere har følt seg som kasteballer i systemet.

Forrige uke underkjente riksrevisoren regnskapet til velferdsetaten og kalte situasjonen svært alvorlig.

KrF-leder Dagfinn Høybråten mener regjeringen har skylda fordi de har nedprioritert NAV-reformen.

– Stemoderlig behandling

Når året er omme vil fire statsråder ha hatt ansvaret for Nav siden Stoltenberg-regjeringen tok over i 2005. Den hyppige utskiftningen av statsråder mener Høybråten er et bevis for at Nav-reformen har blitt nedprioritert.

– Regjeringen har gitt Nav-reformen en stemoderlig behandling. Når dette året er omme vil vi ha hatt fire forskjellige statsråder som har ansvaret for det. Og nå er det en vikar som har ansvaret. Jeg synes ikke dette er en regjering som gjør det de sier, nemlig at velferd er viktigst, sier Høybråten.

– Ubotelig skade

Fungerende arbeidsminister Rigmor Aaserud har ansvaret for Nav frem til jul. Hun mener regjeringen har full kontroll.

– Regjeringen har prioritert Nav gjennom at vi både har sørget for at man har hatt budsjetter som har blitt påplusset når det har vært behov for å øke bevilgningene til Nav. Og vi har et stort fokus på at vi skal gjennomføre Nav-reformen slik at den svarer til forventningene, sier Aaserud.

– Dette er en regjering som har gått til valg på at velferd er viktigst, som har gått til valg på at «alle skal med». Og de har ikke lagt tilstrekkelig trykk bak Nav-reformen. Det kan kommer til å få ubotelig skade, sier Høybråten.

Åpen høring

Nå blir det åpen høring om Nav-reformen på Stortinget. Både eks-statsrådene Bjarne Håkon Hanssen og Dag Terje Andersen kan bli innkalt til høringen.

– Kritikken mot NAV er så alvorlig at det er naturlig med en høring om saken, sier leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen.