Stadig flere Frp-ere positive til EU

Stadig flere i Fremskrittspartiet sier ja til norsk medlemskap i EU. Over 40 prosent er positive, en økning på rundt 10 prosentpoeng siden i fjor høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser undersøkelser Sentio har gjort på oppdrag fra Nationen.

– Frp er blitt et stort folkeparti. Når det gjelder EU-holdningene er Frp et slags Mini-Norge. I denne saken speiler partiet befolkningen, sier seniorforsker Arve Østgaard i Sentio.

Han understreker likevel at Frp-ernes holdning til EU svinger.

Av de 41 representantene Frp har på Stortinget sa 18 før sommeren nei til EU, åtte sa ja, ni sa at de ikke visste og seks svarte ikke på spørsmålene.

Stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen sier at et møte i Nei til EU bidro til at han meldte seg inn i Europabevegelsen.

– En fundamentalistisk holdning til handel over landegrensene og til Europa blir presentert i Nei til EU. Det bidro nok til å presse fram en ja-holdning hos meg, sier Knudsen.

Han understreker at han står på partiets linje i EU-saken, som sier at spørsmålet skal avgjøres i en folkeavstemning. Knudsen påpeker likevel at partiet hele tiden har stått for et ja til EØS.

– Jeg ser både positive og negative sider ved EU. Jeg ser et demokratiproblem i EU og jeg ser at det er for mye byråkrati. Som Frp-er har jeg også fryktet det frie arbeidsmarkedet i EU, sier Knudsen. (©NTB)