Flykaptein Richard Cole satt med laptop på fanget og diskuterte turnus med sin kollega i cockpit og glemte å lande flyet. (Foto: AFP)
Flykaptein Richard Cole satt med laptop på fanget og diskuterte turnus med sin kollega i cockpit og glemte å lande flyet. (Foto: AFP)

Pilotene var opptatt med laptopene sine

Innrømmer å ha vært opptatt med hver sin laptop i cockpit i stedet for å lande flyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var onsdag at kontrolltårnet på flyplassen i Minneapolis mistet radiokontakt med en Airbus-maskin fra selskapet Northwest Airlines i en hel time. 144 passasjerer var om bord.

Det viste seg at pilotene hadde glemt hele landingen og var kommet 240 kilometer ute av kurs før de fikk snudd og fløy tilbake til Minneapolis-flyplassen.

Nå kommer det frem at begge de to erfarne pilotene satt opptatt med hver sin laptop på fanget mens de egentlig skulle vært opptatt med å ta flyet inn for landing i Minneapolis.

Les også: Pilotene kranglet - glemte å gå inn for landing

Satt med laptop på fanget

Det er de amerikanske luftfartsmyndighetene som melder dette etter de første avhørene av pilotene.

– De hevder å ha vært konsentrerte om en samtale de hadde om den nye turnusen til selskapet samt at de begge to hadde hver sin personlige laptop på fanget som de også jobbet med, sier en talsmann for NTSB, National Transportation Safety Board, til nyhetsbyrået Reuters.

– Begge mistet oversikten over tidsforløpet. Da de ble gjort oppmerksomme på tabben snudd kapteinen flyet og fikk deretter landet en time forsinket.

Kan få sparken

Delta Air Lines som eier Northwest Airlines sier i en pressemelding at bruken av personlige laptoper i cockpit ikke er i overenstemmelse med selskapets regler.

Begge pilotene er suspendert inntil etterforskningen er over, men Delta har allerede tatt til orde for at de kan få sparken.

Også flyets ferdsskriver er i ferd med å bli undersøkt.