Jens Stoltenberg (Foto: SCANPIX)
Jens Stoltenberg (Foto: SCANPIX)

Stoltenberg vil ha bindende klimaavtale i København

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tror fortsatt på en juridisk bindende klimaavtale, og kaster seg inn i innspurten før klimatoppmøtet i København for å sikre en god avtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon og en rekke regjeringssjefer skal Stoltenberg delta i gruppen Climate Circle som i ukene fram til klimatoppmøtet i desember skal møtes for å legge større press på verdens nasjoner. Målet er å komme fram til en forpliktende klimaavtale i København.

Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen inviterte Stoltenberg med i gruppen da de mandag møttes på det nordiske statsministermøtet i Stockholm. Det er første gang i København-runden at statsledere engasjerer seg direkte for en ny klimaavtale. Fram til nå har forhandlingene vært holdt på lavere politisk nivå.

– Målet vårt er fortsatt å få til en juridisk bindende avtale, selv om flere gjentar at det blir vanskelig, sier Stoltenberg til NTB.

– Jeg håper fortsatt på det, men min målsetting er at det i hvert fall blir enighet om en juridisk bindende avtale som kan munne ut i en konvensjon i 2010, sier Stoltenberg.

– Det er viktig at vi er samkjørte om virkemidler og finansiering av klimakuttene, for Norden har en viktigere rolle enn noen gang, i og med at Danmark er vertsland og Sverige har formannskapet i EU, sier Stoltenberg.

Blant annet håper han å få støtte for Norges syn der handel med klimakvoter inngår som en del av klimaavtalen. (©NTB)