Jan_Heftye_Blehr (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Jan_Heftye_Blehr (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Ikke overrasket over Karadzic-boikott

Norske Jan Heftye Blehr er blant advokatene som bistår Radovan Karadzic. Den bosnisk-serbiske lederen møtte ikke i retten mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En tom stol var det som møtte dommerne og aktoratet da rettssaken mot Radovan Karadzic startet i Haag i dag.

Ikke overrasket

– Jeg merker meg at den tiltalte, herr Karadzic, ikke er til stede, noterte hoveddommer O-Gon Kwon.

Den norske advokaten Jan Heftye Blehr er med i forsvarergruppen som bistår den tidligere bosnisk-serbiske lederen. Han er ikke overrasket over boikotten.

– Han har jo da allerede tidligere signalisert at han trenger mye mer tid på å forberede sitt forsvar. Her har vi en mengde med dokumenter som er helt enorm, en million sider så langt, sier han.

Folkemord og krigsforbrytelser

Karadzic er tiltalt på elleve punkter for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia på 1990-tallet. Tiltalen omfatter blant annet massakren på 8000 muslimske gutter og menn i Srebrenica i juli 1995. Over 100 000 mennesker ble drept under krigen.

Krigsforbrytertiltalte Radovan Karadzic.  (Foto: EPA/SCANPIX/EPA)
Krigsforbrytertiltalte Radovan Karadzic. (Foto: EPA/SCANPIX/EPA)

Til tross for den enorme saksmengden og de mange vitneprovene, vil Karadzic, i likhet med Serbias avdøde ekspresident Slobodan Milosevic, forsvare seg selv

– I de fleste tilfeller er det veldig lite lurt, men i denne saken, som Karadzic mener er av politisk karakter, så ser jeg at han har et poeng. Han har større mulighet, enn om han må snakke gjennom sin advokat, til å komme med innspill som kanskje er av en mer politisk karakter, sier Heftye Blehr.

Medtiltalt

På flere av punktene, deriblant for massakren i Srebrenica, er Karadzic tiltalt sammen med den tidligere hærføreren Ratko Mladic. Heftye Blehr mener en slik fellestiltale er problematisk.

– Det er såpass vidtfavnende, og i utgangspunktet såpass upresist at det ganske enkelt er vanskelig å bli frifunnet overhodet når man bruker dette begrepet, mener Heftye Blehr.

Domstolen i Haag har truet med å oppnevne en forsvarer for Karadzic dersom han ikke møter i retten tirsdag. Ifølge Heftye Blehr vil ingen i forsvarerteamet stille til det.

– Forsvarerteamet han har nå vil ikke bistå i en slik øvelse, og vi så jo også under rettssaken mot Milosevic at dette var problematisk, sier advokaten.

– Helt ok

Heftye Blehr sier han aldri hadde noen betenkeligheter med å bistå Karadzic, og har selv møtt ham ved en anledning i fengselet i Haag.

– Nei, jeg ser ingen problemer i det i det hele tatt. På en måte er jeg jo ikke hans forsvarer, men rettens tjener. Jeg sørger for at retten får best mulig grunnlag til å treffe sin dom. Domstolen og fengselsmyndighetene har jo lagt en del begrensninger på hva man kan si om saken, men for meg så fremstår han som helt ok, sier Heftye Blehr.