molly_aaserud_astma (Foto: TV 2)
molly_aaserud_astma (Foto: TV 2)

Astmasyke Molly (3) får ikke vaksine

Norske myndigheter har kun kjøpt inn én type vaksine - dermed får ikke barn med alvorlig eggallergi vaksine mot svineinfluensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barn med alvorlig eggallergi er i risikogruppen og det fins en vaksine de kan ta. Men i Norge får ikke disse barna vaksine. Årsaken er at norske myndigheter kun har bestilt én type vaksine.

Isoleres hjemme

For tre år gamle Molly betyr det at hun må isoleres hjemme i hele vinter. Hun har astma, er i høyrisikogruppen for svineinfluensa og burde stått først i køen for å få vaksine.

– Vi har spurt og de vil ikke vaksinere henne, sier mamma Sophie Aaserud.

For Molly er også allergisk mot egg, som fins i den norskinnkjøpte vaksinen

– For henne å få egg rett i åra kan være svært alvorlig. Vi er bedt om å skjerme henne, men hvordan gjør man det? Hvordan skjermer man en treåring fra smitte? spør Sophie Aaserud.

Alle barna hjemme

Foreløpig har de tatt ut Molly fra barnehagen, og familiens to andre barn er tatt ut av skole inntil de får vaksine

– Vi kan ikke holde henne hjemme til våren når svineinfluensaen kanskje roer seg. Vi må jo gå på jobb, sier Aaserud.

Det fins flere produsenter av vaksiner mot svineinflunsa. Blant annet har Tyskland og England kjøpt inn en som ikke inneholder egg og som Molly tåler: Men den har altså ikke Norge kjøpt inn.

– Det er veldig alvorlig. Myndightene har gått ut og sagt at alle skal ta vaksine. Da må må man ha et tilbud til hele befolkningen. Da må myndighetene skaffe de alternativene som vi vet ikke har eggeproteiner i seg, sier Geir Endregard, Generalsekretær i Norges Asmta- og Allergiforbund.

Støvsugd for vaksiner

– Hele verdensmarkedet er støvsugd for vaksiner. Det er ikke mulig å få levert andre typer vaksiner nå før langt ut på vårparten 2010, sier avdelingsoverlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Dermed går Molly en usikker vinter i møte

– Jeg lurer på hvorfor de har valgt å eksludere en liten men sårbar gruppe. Det er skremmende, sier Sophie Aaserud.