Elin Sørsdahl og Dan Brown
Elin Sørsdahl og Dan Brown

Forsvarer frimurerne i ny bok

Bestselger-forfatter Dan Brown mener Frimurerlosjen er utsatt for mye urettmessig kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hans siste bok «The Lost Symbol», som nå kommer på norsk, handler om medlemmer av Frimurerlosjen. Igjen blander Brown religion og vitenskap, og boka ligger allerede på bestselgertoppen i USA.

Jesus giftet seg

Brown slo gjennom som forfatter i 2003 med boka «Da Vinci-koden». Brown forteller i et intervju med TV 2 Nyhetetene at han forventet bråk etter den omstridte boka, men ikke så mye oppstuss som det ble.

Boka bygger på teorien om at Jesus giftet seg og fikk barn med Maria Magdalena. Det har tatt Brown seks år å skrive den nye boka, som på norsk har fått tittelen «Det tapte symbol». Bokas handling utspiller seg i Washington i løpet av noen ganske få timer. Det er allerede bestemt at boka skal filmes.

Folk står i kø for å sikre seg den nye Dan Brown-boka i en bokhandel i London 15. september 2009. (Foto: SHAUN CURRY/AFP)
Folk står i kø for å sikre seg den nye Dan Brown-boka i en bokhandel i London 15. september 2009. (Foto: SHAUN CURRY/AFP)

Ritualer

– Frimurerne er en organisasjon som først av alt bruker et språk spekket med symboer og metaforer, sier Brown.

Han startet å grave i Frimurerlosjens ritualer og historie før han skrev «Da Vinci-koden», men valgte å la temaet ligge. Han sier at alt av vitenskap og alle teorier i boka er sanne, men at personene er oppdiktede.

– Positivt fellesskap

Frimurerlosjen er et brorskap som dyrker ritualer og som er lukket for innsyn. Kritikerne mener det lett kan oppstå inhabilitet mellom losjebrødrerne.

Brown er derimot glad for at fremtredende personer i samfunnet velger å gå inn i Frimurerlosjen.

– Jeg ser det motsatt. Jeg synes det er fantastisk at dommere, politikere og ansatte i de hemmelige tjenester samles i en organisasjon som er så åpen for religion, ulike raser, filosofi og i forhold til fremtiden. Det gir meg håp om at vi har ledere som tar de riktige beslutningene på grunnlag av en opplyst universell helhet, sier forfatteren.

Enorm suksess

Brown sier han gjerne kunne vært frimurer, men han har valgt å la være, fordi ellers kunne han ikke fortalt om deres hemmeligheter.

Brown solgte over 80 millioner eksemplarer av «Da Vinci-koden».