trond giske (Foto: TV 2)
trond giske (Foto: TV 2)

Hastemøte om finanskrisen i verftsindustrien

Neste år begynner finanskrisen for verftsindustrien etter at ordrebøkene blir stadig tynnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en hard virkelighet som har møtt Trond Giske i hans første uke som næringsminister.

– Antall bestilling av nye skip på verdensbasis har blitt redusert med over 90 prosent. Det rammer vertfsindustrien over hele verden, også i Norge, sier Giske til TV 2 Nyhetene.

Hastemøte

Mandag innkalte Giske til hastemøte med lederne for Innovasjon Norge, Eksportfinans og Giek, de som hjelper industrien med lån og finansiering.

For mens DnB Nor-sjef Rune Bjerke sist uke avblåste finanskrisen for store deler av norsk økonomi, er det nå krisen begynner for verftene og leverandørindustrien rundt.

– Her er det lange kontraktshorisonter, slik at ordrebøkene går ikke tom før en gang ut i 2010. Men da rammer finanskrisen også denne bransjen. Så her er man på vei inn i tunnelen mens andre er på vei ut av den, sier næringsministeren.

Lav rente

I løpet av et par uker skal Giske få innspill til tiltak som kan hjelpe. Men han legger ikke skjul på at noe av det viktigste er fortsatt lav rente. Onsdag er det rentemøte i Norges Bank.

– Er du bekymret for hvordan rentenivået kan påvirke framover?

– Hvis vi nå senker skuldrene og tenker at krisen er over og slapper av, så vil jo de som her rammes settes i en dobbelt så vanskelig situasjon. For ikke bare blir ordretrangen mye dårligere, men også konkurranseevnen kan bli svekket enda mer av sterk kronekurs og høyt rentenivå.