solkrem 680 (Foto: Knut Falch / Scanpix)
solkrem 680 (Foto: Knut Falch / Scanpix)

Advarer mot kremer og solkremer for barn

Konserveringsmiddel parabener utgjør en større risiko for barn enn man tidligere har antatt.

Konserveringsmiddelet parabener har tidligere blitt ansett som risikofritt siden man ikke har hatt tilstrekkelig beviser for det motsatte, skriver Grønn Hverdag på sine hjemmesider.

Parabener, som brukes som konserveringsmidler i kremer og solkremer, utgjør en større risiko for barn enn man hittil har trodd, viser ny forskning, og den danske Miljøstyrelsen går nå ut og advarer mot bruken.

– De bidrag 2-åringer mottar fra især propylparaben og butylparaben kan utgjøre en risiko for østrogene forstyrrelser av hormonsystemet, skriver Miljøstyrelsen i rapporten.

Propyl- og butylparaben er blant de parabenene som har sterkest hormonforstyrrende effekt

Dette har blitt avklart etter at man har begynt å forske på summen av de kjemikaliene som en toåring utsettes for i løpet av et døgn i stedet for kun å forske på ett og ett kjemikalie i et sterilt laboratorium.

Grønn Hverdag har lenge advart mot bruken av parabener, spesielt i produkter til små barn. Det samme har Oikos, en organisasjon for økologiske produsenter og forbrukere.

– Det er svært sjelden at risikovurderinger inkluderer den såkalte «cocktaileffekten», altså eksponering for flere kjemikalier samtidig, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag, til TV 2 hjelper deg.

Hun mener også at norske myndigheter burde følge danskene på dette og at de burde følge føre var prinsippet.

– Det er ikke merket på kremer og solkremer om de bruker parabener som konserveringsmiddel, noe som gjør det vanskelig å velge riktige kremer, Tone Granaas anbefaler derfor å kjøpe svanemerkede barneprodukter som er trygge.

Les mer om parabener på Gronnhverdag.no.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30