siluett_crop (Foto: SCANPIX)
siluett_crop (Foto: SCANPIX)

Kalde føtter før røykeslutt?

Det nærmer seg røykeslutt og Anne fra TV 2s røykesluttgruppe har fått kalde føtter og vil trekke seg. Her får hun hjelp av psykolog Krister Halck

- Jeg måtte gripe denne sjansen,

sier Anne Fredrikstad, for jeg har jo prøvd å slutte før. Anne er journalist i TV 2 og med på Signes røykesluttgruppe.

1. november er dagen røyken skal stumpes, men nå har Anne fått kalde føtter. Tiden fra God morgen Norge og Signe startet med røykeslutt prosjektet, har gått så fort at Anne rett og slett har brukt den på å bli mer og mer nervøs og har røyket seg opp.

- Jeg røyker nå mer enn jeg har gjort på mange år, og det er jo helt feil, sier Anne.

Psykologhjelp

Motivasjonen er viktig, sier psykolog Krister Halck, man må jobbe med hvorfor man vil slutte å røyke.

- Men jeg må jo si at det er helt normalt å være ambivalent. Jeg har hjulpet veldig mange opp gjennom årene med å slutte å røyke. Og når det nærmer seg så begynner det å komme en tvil.

Signe har skrevet ned hvorfor hun vil slutte, og Anne føler hun har mange av de samme grunnen.

- Jeg er 40 år og har røyket siden jeg var tenåring. Jeg har flere rynker enn venninnene mine, jeg har et lite barn, det lukter vondt av meg og det er ganske harry å røyke forteller Anne.

Nedtrapping

- Det er ofte en sorgprosess for mange som skal slutte å røyke, sier psykologen. Det som er viktig er å jobbe med nedtrappingen.

Når man skal slutte å røyke kan det være en veldig fordel å la hjernen venne seg gradvis til å få mindre nikotin. Hvis du bråslutter er det større sjanse for at kroppen får abstinens. Så vi anbefaler at man litt over tid trapper ned og det kan man gjøre med litt færre røyk, sier psykolog Halck.

Se innslaget med psykologen og Anne her!

355759