Mortensgås

Helstekt gås med rødkål

6 - 8 personer

Begynn med å koke kraft ( se tips)

Ta ut innmaten av gåsen.

Skjær vinger av gåsa og fjern ev litt av fettet i buken. Ta vare på dette til kraftkoking.

Skyll og tørk godt av gåsen både inn og utvendig.

La gåsa ligge fremme til tempering på kjøkkenbenken 2- 3 timer før den stekes.

Varm stekeovnen til 250 oC.

Prikk gåseskinnet med en stekegaffel.

Gni gåsa inn med salt og pepper ( også inni buken). Fyll buken med stenfrie svisker , epler i båter og litt frisk timian.

Bind lårene sammen . Legg gåsen på rist over et stekebrett og sett i stekeovn. Stek i ca 20 min. Snu på gåsen slik at den ligger med ryggen opp og demp temperaturen til 150 oC, hell 6-7 dl vann i langpannen og stek gåsen videre i ca 3 timer. Tilsett ev mer vann i langpannen under stekingen , slik at den ikke koker tørr.

La gåsen hvile i ca 20 min før den skjæres opp.

Se mer her.

359847

Saus: Hell sky og fett fra langpannen i et litermål. Avkjøl litt og skum av fettet. Bland hvetemelet i litt av fettet. Pisk fett og melblandingen i sjyen fra langpannen og den innkokte kraften. Kok opp og la småkoke uten lokk til en kraftig smakfull saus. Smak til med salt og pepper og ev litt fløte og ev madeira , søtlig portvin eller rognebærgele.

Server gåsen med rødkål og karamelliserte poteter.

(Kok potetene og surr dem i stekepanne med litt smør og sukker til de blir karamelliserte)

Tips:

Til kraft:

avskjær fra gås

Begynn med å koke kraft . Brun avskjær fra og hell på vin og la den koke inn til 2-3 ss. Tilsett vann til det dekker , kok opp, skum og la trekke uten lokk i ca 2 timer. Sil og kok inn til en kraft sjy/kraft ca 5 dl.

Skum av gåsefettet. ( det skal brukes til sausen og litt i rødkål)

Finsnitt rødkål og surr den lett i litt fett. Tilsett rødvin og balsamicoeddik og kok inn. Tilsett krydder, eddik, ripssaft, salt, pepper og sukker etter smak. Kok opp og la trekke på svakeste varme i 3-4 timer.

Smak til med krydder og mer fett rett før servering.

Tips: Bruker du rødkål fra pakke smak til med litt mer karve , knust allehånde, litt rips eller solbærsaft et par epler i båter og fett fra gåsen. Kok sammen.

Se mer her:

359851