caisa linea Hagfors (Foto: TV 2)
caisa linea Hagfors (Foto: TV 2)

Caisa (13) reddet mammas liv

Etter å ha lært hjerte- lungeredning på skolen holdt Caisa Linea kurs for resten av familien. Det reddet mammas liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

13 år gamle Caisa Linea Hagfors lærte hjerte- lungeredning i vinter da hun gikk i sjuende klasse ved Sogsti skole i Drøbak.

Ga kurs til hele familien

Undervisningsopplegget var i regi av Norsk Luftambulanse, og i likhet med alle landets sjuendeklassinger fikk hun med seg en øvingsdukke, en DVD og annet kursmateriell hjem.

– Det er bra utstyr å prøve seg på, forteller 13-åringen til TV 2 Nyhetene.

Da hun kom hjem ville hun at resten av familien også skulle lære det hun hadde lært om livredning.

– Jeg tenkte at det er så typisk at jeg ikke kommer til å gjøre det selv. Så derfor ville jeg gjøre det, sier Caisa Linea.

– Litt irriterende

Livredningskurset ble ikke mottatt med entusiasme hjemme.

– Jeg husker jo at jeg syntes det var litt irriterende da hun stadig spurte. For det passet liksom ikke så bra, forteller mamma Anne Julie Hagfors.

Men datteren fikk det som hun ville og en dag gjennomførte hun kurs for hele familien. Både mamma Anne Julie, pappa Ole-Petter og søstrene Stine Kristine og Frida Nikoline deltok.

– Kom ikke til å få bruk for det

– Det var en søndag hvor vi satte oss sammen foran tv-en og kjørte DVD-en. Alle fikk prøve seg litt frem, forteller Caisa Linea.

Velvillig fulgte alle med.

– Jeg tenkte vel egentlig ikke at jeg kom til å få bruk for dette, men at det er greit å kunne det, sier pappa Ole- Petter Hagfors

– Nå etterpå tenker jeg at det var veldig bra, innrømmer mamma Anne Julie.

Les også: Slik gjør du hjerte-lungeredning

Hjertet stoppet

For om ikke familien Hagfors på fem hadde brukt denne søndagen til å lære hjerte-lungeredning, så kunne de den 24. august blitt redusert til fire.

Det var en helt vanlig onsdag, barna var dratt på skolen, og Anne Julie og Ole-Petter satt og snakket sammen. Plutselig falt Anne Julie om. Hun ble blek og livløs og svarte ikke da Ole-Petter snakket til henne.

Anne Julies hjerte hadde stoppet.

– Jeg tenkte ikke på hjertestans. Jeg tenkte vel ikke i det hele tatt, jeg bare så at noe var galt. Så da begynte jeg å handle etter det, forteller Ole-Petter.

Reddet av mannen

Han ringer 113 og setter i gang hjerte-lungeredning på sin livløse kone, mens han hadde AMK-sentralen på telefonen.

Det tok bare åtte minutter før ambulansen var på plass, men uten Ole-Petters livreddende innsats ville ikke kona ha overlevd.

Etter to døgn i koma våknet Anne Julie på Ullevaal sykehuset. Hun hadde fått operert inn en hjertestarter.

– Man blir veldig takknemlig. Jeg tenker at det var en mening med at det gikk så bra som det gikk. Jeg skulle overleve, det var ikke tid for at meg å dø nå, sier Anne Julie.

Nye kurs

– Det er en fantastisk historie. De 14 millioner kronene vi bruker på dette i året er verdt hver krone, sier generalsekretær i Norsk Luftambulanse, Steinar Sørlie til TV 2.

Denne uken setter Norsk Luftambulansen i gang en ny runde med opplæring av alle landets sjuendeklassinger. Sørlie er overbevist om at kampanjen vil redde flere liv.

– Det blir jo spesielt når du redder en av dine nærmeste. Så jeg føler jo at vi har hatt en beskyttende hånd over oss, som har passet på at Anne Julie skulle ikke skulle dø fra meg og de tre nydelige jentene, sier Ole-Petter.

Ettertenksom

Caisa Linea er lykkelig for at moren ble reddet takket være hennes livredningskurs.

– Denne gangen var det mamma. Heldigvis gikk det veldig bra, men det er ikke alltid det går så bra. Hvis ikke jeg hadde lært dette på skolen og lært det videre til familien min og pappa, så hadde det kanskje ikke gått så bra, sier Caisa Linea.