Ana Mehmedbegovic (Foto: TV 2)
Ana Mehmedbegovic (Foto: TV 2)

Her ble Ana skutt av snikskyttere som 14-åring

Mandag starter rettssaken mot Radovan Karadzic i Haag. Et av ofrene var bare 14 år gammel da hun måtte flykte til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ana Mehmedbegovic skulle bare krysse gaten da ble skutt av en en snikskytter i Sarajevo. Hun var 14 år den dagen i 1992.

– Hvor ble du skutt?

– I armen og i siden, sier Mehmedbegovic til TV 2 Nyhetene.

Mistet alt

Beleiringen av Sarajevo ble innledet like etter at krigen brøt ut våren 1992. Bosnisk-serbiske styrker blokkerte byen fullstendig.

– Vi hadde ingenting. Verken strøm eller vann, mat eller drikke, forteller Mehmedbegovic.

Byen ble bombadert. Befolkningen ble også terrorisert av snikskyttere. Trolig ble 50.000 skadde, de fleste sivile som Mehmedbegovic. Hun klarte å flykte og endte i Norge, men minst 13.000 mennesker ble drept.

Datteren drept mens hun lekte

Sabrija Zimic leder foreningen som mistet barn under beleiringen. Selv mistet han datteren på ni år.

– Hun ble drept av en granatsplint like før krigens slutt. Hun lekte foran døren til boligblokken vår, sier Zimic til TV 2.

Foreningen er ikke i tvil om hvem som hadde hovedansvaret for beleiringen - Radovan Karadzic, som var den bosnisk-serbiske lederen under krigen. Han ble arrestert i Beograd i fjor sommer og nå starter rettssaken mot ham i Haag.

Håper på dødsstraff

– For det han har gjort bør ikke Karadzic få mindre enn dødsstraff, hvis dere spør oss, sier Zimic.

Ana Mehmedbegovic gleder seg over rettssaken.

– Jeg er veldig glad han er i Haag. Han måtte ende opp der. Han kan ikke leve uten å stå til ansvar for det som skjedde, sier hun.