Abdullah vil ikke styre sammen med Karzai

Den afghanske presidentkandidaten Abdullah Abdullah vil ikke gå inn i en regjering sammen med president Hamid Karzai hvis Karzai vinner valget. Taliban oppfordrer på sin side til boikott og truer med mer vold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med CNN sier Abdullah at han trakk seg ut av en regjering med Karzai for over tre år siden og ikke er interessert i å delta i en slik regjering igjen.

- Men jeg vil være den første til å gratulere ham om han vinner i en åpen og troverdig prosess, sier Abdullah.

Verdens ledere var raskt ute med å hylle Karzai da den sittende presidenten denne uken gikk med på at det skal arrangeres nyvalg. Men Karzai måtte gjennom mange runder med overtalelser, og eksperter frykter at også den andre valgomgangen vil bli preget av fusk, voldelige angrep og lav deltakelse, særlig i de uroligste provinsene i sør og øst.

USA hadde håpet at de to ville gå sammen i en regjering ut fra den tankegang at en slik regjering vil oppfattes som legitim. Både vestlige diplomater og eksperter har denne uken holdt døren åpen for at det kan bli en avtale mellom Karzai og Abdullah i tiden fram mot den nye valgomgangen. (©NTB)