Furuholmen styrer besøk i fengselet

Noe av det siste advokat Morten Furuholmen gjorde før han forlot Kongo, var å sørge for at han får bestemme hvem som får besøke de drapsdømte nordmennene i fengselet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Joshua French og Tjostolv Molands bistandsadvokat har forlatt landet, men kommer fortsatt til å spille en viktig rolle. Fra Norge styrer han hvilke journalister som skal få slippe inn i fengselet i Kisangani.

Advokaten er ført opp med navn og nummer i besøksprotokollen i fengselet. Journalister som ønsker å snakke med French i fengselet, må dermed først få tillatelse fra Furuholmen.

– Nå har det vært et rush av journalister inn og ut av fengselet daglig. Det begynte jeg å gjøre noe med tidlig, og etter den siste dramatiske utviklingen har jeg vurdert at French trenger ro, sier Furuholmen til NTB.

– Jeg ønsker ikke at han skal bli nedrent av journalister hele tiden. Det er av hensyn til hans situasjon og mentale helse. Derfor vil jeg ha kontroll, sier advokaten.

Fengselsdirektøren Botshuana Mopepe forteller til NTB at han synes den nye praksisen er grei.

– På en dag var det over ti journalister i cellen til Moland og French. Det ble for mange spørsmål og det kan ha bidratt til Molands dårlige helse, sier direktøren.

Moland ligger fortsatt på sykehus og fikk i morgentimene lørdag besøk av representanter for norsk UD. (©NTB)