Politibetjent Kristin Mathisen Austvik mister jobben.  (Foto: TV 2)
Politibetjent Kristin Mathisen Austvik mister jobben. (Foto: TV 2)

Budsjettvinner mister politijobben

Politibetjent Kristin Mathisen Austvik står uten jobb fra nyttår fordi politidistriktet mangler penger, og forstår ikke at politiet er årets budsjettvinnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Når jeg ser på det historiske og fantastiske budsjettet som politiet har fått utdelt på 1,3 milliarder og jeg samtidig at jeg må ut av politiyrket fordi at de ikke har penger her til å holde på meg, så skjønner jeg veldig lite, sukker politibetjent Kristin Mathisen Austvik ved Molde politistasjon.

Holder stillinger ledige

Nordmøre og Romsdal politidistrikt sliter med å få endene til å møtes og ved Molde politistasjon har 10 prosent av stillingene stått ledig i år fordi det ikke er lønnsmidler. Ifølge ferske tall fra Politiets Fellesforbund (PF) sliter også flere andre politidistrikt med å fylle stillingene, ofte på grunn av pengemangel. I seks distrikt står nå 60 politistillinger ledige:

Vestfold 20

Sogn og Fjordane 14

Hordaland 12

Vestoppland 10

Agder 3

Sunnmøre 1

I en undersøkelse fra Politidirektoratet var det i mai 340 ledige politistillinger i de 27 politidistriktene.

Mangler til drift

Politibetjent Mathisen Austvik vil gjerne fortsette å patruljere i Moldes gater, men fra nyttår er det slutt.

- Det er vanskelig en situasjon å være leder og måtte fortelle: Beklager du får ikke fortsetter her hos oss selv om du er er godt kvalifiset. Vi ønsker å ha Kristin hos oss, men midlene strekker ikke til.

Røv understreker at mye av midlene i budsjettet er øremerket.

- Det vi er avhengige av ute i små politidistrikt og med små enheter, det er penger til drift, forteller politistasjonssjef Per Karstein Røv.

- Det er utrolig deilig at vi nå avslutter dette året med et kjempebudsjett, sa justisminister Knut Storberget til TV 2 den dagen statsbudsjettet ble lagt frem.

Departementet stusser

Den snart arbeidsledige politibetjenten i Molde stusser over jubelen.

- Det er vel og bra at Justisministeren vil tilføre 720 nye stillinger til politihøyskolen for å få bukt med den lave bemanningen i politiet, men når en ikke har et tilbud å komme med til de som allerede er i jobb, da er det gjerne noe jeg skulle fått en forklaring på. Jeg forstår rett og slett ikke hva som foregår, sier Kristin Mathisen Austvik.

Justisministeren vil ikke stille til intervju med TV 2, men det gjør statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap).

- Hvordan er det mulig at politiet ikke har midler til å betale lønn til en politibetjent samtidig som dere er budsjettvinnere?

- Det er også et spørsmål som vi stiller, vi har jo styrket politiet med 2,6 milliarder kroner den siste fireårsperioden, og politiet får da 1,3 milliarder kroner i vekst i 2010. Da er vi spørrende til at det hvert eneste år sies at de får mindre penger, svare Terje Moland Pedersen.

- Hva synes om tilfellet i Molde?

- Jeg synes det er en veldig spesiell situasjon. Vi har fått høre fra alle politidistrikt at det er et problem å rekruttere til faglig politifaglig arbeidskraft, så det er ganske sikkert at denne vikaren vil få jobb i politiet. Men hun må kanskje søke seg til et annet distrikt, sier statssekretæren.

Student-nei

Det er ikke aktuelt for Kristin Mathisen Austvik. Hun har flyttet til Molde og kjøpt seg hus, og vil aller helst fortsette i polityrket der hun bor.

- Jeg synes det er veldig merkelig at jeg som er en kvinne i midten av 30-årene som har lyst til å jobbe i politiet, til tross for lav lønn, til tross for til tider krevende turnus og høyt stressnivå på jobben, ønsker jeg å jobbe her. Så blir jeg altså på en måte skjøvet ut mot min vilje fordi de ikke har penger til å ha meg her, sier politibetjenten.

Hennes nærmeste overordnede svarer dette på spørsmålet om det ikke fremstår som merkelig at justisministeren fremstår som budsjettvinner

- Det kan du godt si. Jeg er glad for at justiministeren satser på nye politihøyskolestudenter. En gang i fremtiden så vil det bli et verdifullt tilskudd til politistyrken, men per i dag så er det slik at vi ikke har råd til å ansette dem, sier politistasjonssjef Per Karstein Røv i Molde.

- Er ikke det et paradoks?

- Det er et paradoks, svarer Røv.