solarium_680 (Foto: TV 2)
solarium_680 (Foto: TV 2)
solarium_680_592903a
solarium_680_592903a

Droppet solariumsbriller -kan bli blind

En britisk kvinne har fått utvekster på øynene etter ubeskyttet solariumsbruk. - Ungdommer bør advares, mener norsk blogger.

Hun ville ikke ha hvite skiller i ansiktet, derfor brukte hun aldri briller. Etter ti år med regelmessig bruk av solarium, har øynene til den 23 år gamle kvinnen blitt utsatt for så mye UV-stråling, at hun har fått utvekster i begge øynene.

Se også: Gjør et sminkekupp!

Se også: Test av maskara

Se også: Hvilken antirynkekrem er best? Se svaret her.

Nå risikerer hun å bli blind. Den eneste måten å fjerne utvekstene på er ved kirurgi, men operasjonen i seg selv kan også ødelegge synet hennes.

- For en forferdelig diagnose! Jeg var sjokkert, for selv om jeg vet at solarium kan øke risikoen for hudkreft, hadde jeg ingen idé om at det kunne forårsake noe som dette, sier Sam Liang til den britiske avisen Daily Mail.

Kjenner ingen som bruker briller

Den norske 16-åringen Lars Tangen har vært opptatt av brunfarge hele livet, og oppdaget solarium som 14-åring.

larstangen.com, skriver han mest om brunkrem og solarium i sine blogginnlegg. Men selv om han tar sol flere ganger i uka, bruker han aldri beskyttelsesbriller. Han kjenner heller ingen andre som gjør det, selv om alle i den nærmeste vennekretsen tar solarium like ofte som han selv.

- Jeg har ikke tenkt over at det er farlig for øynene. Selv om jeg har hørt noen si at man kanskje kan få stær og sånn av ikke å beskytte øynene mot sol, så har jeg tenkt at nei, sikkert ikke. Det er jo så mye som du hører er farlig, så mye alvor, som «antibac-hysteri», at man gidder ikke bry seg til slutt, sier Lars til TV 2 hjelper deg.

Vil blogge advarsel

Når Lars får høre om den britiske kvinnen som har fått utvekster på øynene og risikerer å bli blind fordi hun ikke har beskyttet dem mot UV-stråling, endrer han mening.

- OK, jeg skal begynne å bruke briller! utbryter han.

- Det er jo veldig mange unge som leser bloggen min, og noen jenter er helt nede i 11-årsalderen. Nå vil jeg tipse alle om å bruke briller hvis de skal ta solarium, sier han.

Statens strålevern (NRPA) fraråder unge under 18 år å bruke solarium. I Norge er det foreløpig ingen krav om å ha briller tilgjengelig for kunden ved solarier, men forskriften krever likevel at kunden skal opplyses om at han eller hun bør benytte beskyttelsesbriller ved soling.

- Dette for å unngå øyeskader, da noen sovner med åpne øyne i solariet, skriver strålevernet på sine nettsider.

Se også: NRPA fant alvorlige feil på 1 av 3 solsenger

Tanorexia

Begrepet «tanorexia» ble for ikke lenge siden lansert på engelsk. I Norge er ikke begrepet like kjent, men Lars Tangen har hørt om det, og er ganske sikker på at han lider av fenomenet.

- Jeg konkurrer med meg selv hele tiden om å bli brunere og brunere, men jeg blir aldri fornøyd med brunfargen min, uansett hvor brun jeg er. Selv om jeg hadde vært helt svart så hadde jeg ikke vært fornøyd, forklarer han.

Når vi ringer, har han tatt solarium hver dag de siste fire dagene. Ellers tar han gjerne solarium annenhver dag, og det går sjelden mer enn tre dager mellom hver gang.

- Jeg føler meg mye freshere og penere når jeg er brun, og det gir meg bedre selvtillitt, sier han, og forteller at det er helt vanlig i hans unge vennekrets å ta solarium.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag klokken 20.30