VIL VAKSINERE: Helsedirektør Bjørn Inge Larsen og Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet ønsker at så mange som mulig skal ta vaksinen mot svineinfluensa. (Foto: TV 2)
VIL VAKSINERE: Helsedirektør Bjørn Inge Larsen og Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet ønsker at så mange som mulig skal ta vaksinen mot svineinfluensa. (Foto: TV 2)

– Svineinfluensa er farligere enn å vaksinere seg

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet oppfordrer alle til å vaksinere seg.

Bjørn-Inge Larsen synes det er sunt at folk er skeptiske til vaksiner og medisiner, men mener likevel at alle som kan, bør vaksinere seg mot svineinfluensa.

Mandag viste en undersøkelse gjort av Aftenposten, at bare 20 prosent av befolkningen sier ja til å ta vaksinen.

Les også: Seks av ti sier nei til svineinfluensavaksine

– Denne influensaen er veldig alvorlig for noen få. Selv om det er bivirkninger knyttet til vaksinen, er risikoen knyttet til sykdommen mye større og viktigere, sier helsedirektøren til TV 2 Nyhetene.

Lørdag døde en mann i 50-årene i Bergen av svineinfluensa. Han skal ha vært frisk, og tilhørte ingen av risikogruppene. Også en jente i tenårene ble lagt inn på sykehus for intensivbehandling i helgen, uten at hun tilhørte noen risikogruppe.

Les også: Mann i Bergen døde av svineinfluensa

– Den beste beskyttelsen

– Vi ser det fra de landene som har hatt flere tilfeller av influensa enn oss, i New Zealand og Australia, at det er flere av dem som ikke tilhører risikogruppene som blir kritisk syke, og får livstruende sykdom, forteller Larsen.

Denne uken skal Helsedirektoratet gjøre opp status angående hvilke råd som skal bli gitt til den delen av befolkningen som ikke tilhører risikogruppene.

– Vi kommer nok til å mene at det vil være klokt å vaksinere seg. Både for å ikke smitte andre, og for å beskytte seg selv. Den beste beskyttelsen for å ikke bli syk, er å la seg vaksinere. Denne sykdommen kan i sjeldne tilfeller være livstruende, også for oss som er helt friske, forklarer Larsen.

Les også: Friske rammes hardere av svineinfluensa

– Fem-seks vil få komplikasjoner

Før det skal konkluderes om alle bør la seg vaksinere eller ikke, skal vitenskapelige rapporter som de siste ukene har kommet fra Mexico, Canada og USA, granskes nøye.

– I tillegg må vi veie en teoretisk risiko ved vaksinering opp mot nytten av vaksinasjon, sier Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

De vanligste bivirkningene som følge av vaksinering er vondt i armen, feber og uvelhet et døgn etter at vaksinen er tatt.

– Noen bivirkninger er sjeldne, og andre er ekstremt sjeldne. Hvis hele befolkningen lar seg vaksinere, kan vi regne med fem-seks alvorlige komplikasjoner til vaksinasjonen. Veier vi det opp mot hvor mange som vil bli alvorlig syke og dø av infeksjonen, så er det en enorm risikoforskjell, forteller Iversen.

Folkehelseinstituttet har ingen data som tilsier at noen vil omkomme av vaksinen.

Ikke vaksine for barn under tre år

Denne uken blir de første lagrene med svineinfluensavaksine kjørt ut til kommunene. I første rekke er det risikogruppene som vil få tilbud om vaksinering, men i løpet av to-tre uker vil det vært klart for vaksinering av resten av befolkningen. Men man må selv følge med på hvordan tilbudet om vaksinasjon er der man bor.

– I de fleste kommuner vil tilbudet om vaksine bli annonsert i lokalpressen, via nettsider og lignende med informasjon om hvor det skal skje, når det skal skje og hvem som skal gjøre det, forteller Iversen.

Les også: En million kan være smittet til jul

Folkehelseinstituttet har anbefalt vaksinene til barn ned til tre år. Barn under et halvt år har et umodent immunforsvar, og det er derfor ikke noe poeng i å vaksinere dem. Fortsatt blir vaksinen testet ut på barn mellom et halvt og tre år. Iversen oppfordrer derfor familier med barn under tre år til å vaksinere seg, for å beskytte de aller minste mot influensaen.

I tillegg til de aller minste, bør de som er allergiske mot egg være oppmerksomme på at det kan være spor av eggeprotein i vaksinen, siden viruset er produsert på egg.

– Hvis du har fått allergisk sjokk ved å spise egg tidligere, bør vaksinen settes under streng overvåking for eksempel på sykehus. Det diskuteres også i hvilken grad MS-pasienter skal få vaksinen. Er du usikker, og har en kronisk lidelse, så høre med din spesialist om du bør ta vaksine, sier Iversen.