Norske sykehus mobiliserer for fullt for å stanse spredningen av influensaen.  (Foto: Vestad, Roar/Scanpix)
Norske sykehus mobiliserer for fullt for å stanse spredningen av influensaen. (Foto: Vestad, Roar/Scanpix)

Egen influensavaksine for eliten

I Tyskland har myndighetene bestilt en egen vaksine mot svineinfluensaen til regjeringen og militæret.

Denne vaksinen har færre bivirkninger enn den innbyggerne ellers blir tilbudt, og det har ført til debatt om klasseskille.

Som Norge, forbereder også Tyskland seg på massevaksinasjon av befolkningen. Ifølge det tyske tidsskriftet Der Spiegel, får den tyske regjeringen, statsansatte og militæret en egen vaksine mot H1N1-viruset.

Mindre utprøvd

De statsansatte blir tilbudt en vaksine med færre tilsetningsstoffer, noe som gjør den mindre effektiv, men som også gir færre bivirkninger.

«Elite-vaksinen» skal være mindre utprøvd enn den vaksinen som tilbys folk flest, men det legger ingen demper på kritikken.

– Det er skandaløst, sier Claudia Roth. Hun mener alle bør kunne få den samme vaksinen. - Hvis ikke har vi et tredelt klasseskille, og det viser hvordan myndighetene styrer landet vårt, sier Roth.

– Ikke bevisst

Myndighetene nekter for bevisst å ha bestilt ulike vaksiner. De hevder at de bestilte 200 000 vaksiner til regjeringen og militæret for flere måneder siden, og at de på det tidspunktet ikke kjente til forskjellene.

Til andre innbyggere i Tyskland er det bestilt en annen type vaksine.

Ifølge Der Spiegel vil både Rikskansler, Angela Merkel, og helseminister, Ulla Schmidt, nå ta den «vanlige vaksinen» for å bevise at den er helt trygg.