Illustrasjonsbilde datavirus (Foto: SCANPIX)
Illustrasjonsbilde datavirus (Foto: SCANPIX)

Millioner svindlet på nettet

Så mange som 40 millioner mennesker kan ha blitt svindlet bare det siste året.

Eksperter hos antivirusselskapet Symantec anslår at mer enn 40 millioner mennesker har blitt offer for såkalt «scamware» de siste 12 månedene, skriver BBC.

Se også: Slik lurer de deg

Les også: Svindelforsøk mot visa- og Mastercard-kunder

Falsk sikkerhet

Du har sikker opplevd det selv. Plutselig dukker en advarsel opp på skjermen din som sier at maskinen din kan være utsatt for virus.

Ved å klikke på boksen, blir du videreført til en side hvor du kan kjøpe et antivirusprogram som skal fjerne de virusinfiserte programmene.

Men det er her den virkelige faren ligger.

Risikoen for at du ender opp med å kjøpe et falskt, dyrt og ubrukelig antivirusprogram er stor, mener ekspertene. Noen av programmene kan koste opptil 600 kroner.

Mange av de falske beskytelsesprogrammene er designet til å ligne på velkjente og trygge merker, skriver BBC. Så mange som 93 prosent av alle som blir svindlet har selv valgt å betale og laste ned de ubrukelige beskytelsesprogrammene, skriver Ekstrabladet.

Ved å kjøpe antivirusprogrammet får bakmennene i tillegg tilgang til kredittkortopplysningene dine.

Økende problem

Totalt har Symantec avslørt 250 ulike versjoner av falske antivirusprogrammer, og kriminelle anslås å tjene over 750.000 pund i året på virksomheten.

Men fordi enkeltsummen som hver person betaler inn er såpass liten, er det vanskelig for politiet og myndighetene å få has på svindelen.

Ifølge BBC har svindeltypen blitt så populær at programvaren som forretningskonseptet videredistribueres etter franchiseprinsippet.

– Utviklingen har virkelig skutt fart de siste åra, og vi forventer at trusselen vil vokse utover de neste 6–12 månedene sier ekspert på IT-sikkerhet, Peter Schjøtt til ekstrabladet.dk.

Les mer om datasikkerhet her