BANANAS_Byron_burial_300dpi (Foto: Frank Pineda)
BANANAS_Byron_burial_300dpi (Foto: Frank Pineda)

Her er filmen Dole ikke vil at du skal få se

Bananprodusenten raser mot svensk film. Se klipp fra filmen her.

Filmen Bananas!* har fått en stor svensk hamburgerkjede til å droppe Doles produkter. Samtidig har ICA-kjeden i Sverige kalt Doles svenske grossist inn på teppet.

Nå er filmen fruktprodusenten ikke vil at du skal se på vei til norske kinosaler.

– Jeg kan ikke gi deg noen datoer, men vi jobber med dette, sier Torstein Nybø i Mediamente til TV 2 hjelper deg.

Etter all sannsynlighet vil filmen også bli vist på NRK.

BANANAS!* trailer from WG Film on Vimeo.

– Dole vil stoppe filmen

Den dokumentariske filmen, som er laget av svenske Fredrik Gertten, har fått svært gode kritikker i svenske aviser. «Like spennende som en thriller» skrev Aftonbladet, mens TV4s anmelder sa: «Å spise en banan kommer aldri til å bli det samme igjen».

Hos Dole er de ikke like fornøyde med filmen. Fruktgiganten har ifølge filmskaperen gått til rettslige skritt for å stoppe filmen.

– Hele deres rettslige stemning går ut på at de vil stoppe filmen, at nettsiden www.bananasthemovie.com skal bort, og at Fredrik Gertten aldri mer skal uttale seg om saken, sier pressekontakt Emma Svensson i Wg Film til TV 2 hjelper deg.

Sprøytestoff og syke arbeidere

Filmen følger en rettssak om bruken av sprøytestoffet DBCP ved Doles bananplantasjer i Nicaragua.

– Selv om produsenten av sprøytestoffet, Dow Chemicals, allerede i 1977 stoppet leveransen til alle sine kunder på grunn av helsefaren, krevde Dole å få lov til å bruke stoffet helt fram til 1982, sier filmskaper Fredrik Gertten til den danske avisen Politiken.

I filmen vises det til dokumentasjon som antyder at giften førte til sterilitet hos mannlige arbeidere, og i alvorlige tilfeller kreft og nyreskader.

Lokale aktivister i Nicaragua hevder at Doles bruk av DBCP førte til 1000 dødsfall, og at 16.500 mennesker ble syke.

– Ingen bevis

– Det finnes ikke bevis for at noen har blitt drept av sprøytestoffet, filmen bringer dermed et feilaktig bilde av virkeligheten, skriver Doles advokat i et brev til den svenske filmskaperen.

Dole mener flere viktige momenter er unnlatt i filmen, samtidig som bildene i filmen skaper et inntrykk av at Dole fortsatt bruker sprøytestoffet.

Dole hevder også at filmskaperen ikke har tatt kontakt med dem under prosessen med å lage filmen.

Her kan du lese Doles synspunkter

Her finner du filmskaperens svar på Doles anklager

- Det er mye som er sant i denne filmen, men det er også mye som ikke er sant, sier Marie Noëlle Fixler ved Doles europakontor til TV 2 hjelper deg.

Hun sier Dole ikke har noe ønske om å stoppe filmen, hvis det hun kaller usannheter blir fjernet.

- Det er flere faktafeil i filmen, samtidig er det kommet fram nye viktige opplysninger etter at filmen ble produsert. Vi ønsker ikke å hindre ytringsfriheten, men vi ønsker at det som sies om oss er sant, sier Fixler.

Fixler sier Dole nå håper på å få til et møte med filmskaperen.

Doles bananer importeres til Norge av Bama.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag klokken 20.30