grisbonde
grisbonde

Grisebonde: – Må prioriteres i vaksinekøen

Grisebønder vil ha vaksine mot svineinfluensa så fort som mulig.

– Vi mener at alle som driver med gris må få mulighet til rask vaksinering mot svineinfluensa, sier grisebonde Einar Arne Holm i Stjørdal i Nord-Trøndelag.

Holm har 850 griser i fjøset. Gården hans ligger bare et par mil sør for Åsen, der det første tilfellet av svineinfluensa blant griser er påvist.

Les også: 50.000 doser svineinfluensa-vaksine klar til bruk

– Vi skal selvsagt ikke gå foran de mest utsatte gruppene i vaksinasjonskøen. Men allerede nå har jo mange nordmenn sagt klart ifra at de ikke ønsker svineinfluensavaksine. Vi som driver med gris kan få deres plass så snart som mulig, mener Holm.

Sjekk om du tilhører risikogruppen her.

Store konsekvenser

Smitte av svineinfluensa i en grisebesetning kan få store konsekvenser for den enkelte produsenten. Holm føler med kollegaen sin i Åsen.

– I tillegg til den økonomiske siden har du det menneskelige. Det er ikke hyggelig å være den første i landet som får beskjed om at besetningen er rammet av svineinfluensa. Dette er tungt, sier Holm.

Les også: Venter med nedslakting av gris

Beskyttelse

Siden sommeren har det vært en rekke beskyttelsestiltak for å verne grisene mot smitte. Alle som skal inn i fjøset må ha på seg munnbind, hansker og hodeplagg.

– Disse rutinene er nå skjerpet ytterligere. Nå er det bare jeg og avløseren som slipper inn i grisehuset. Pluss veterinæren dersom det er behov. Dersom jeg selv skulle føle meg dårlig vil jeg straks teste meg og opptre som om jeg var smittet inntil testresultatet kommer, sier bonden.

Les også: Frykter ikke for juleribba

Overrasket

Flere nordmenn har jo i fått påvist svineinfluensasmitte i det siste. Holm mener det dermed ikke var uventet at influensaen kom til hans trakter også.

– Men jeg er vel litt overrasket over at smitten såpass fort kom inn i et grisefjøs, sier han.

Nå venter han og kollegene i området spent på hva Mattilsynet vil foreta seg med de smittede dyrene i Åsen.