Selv om bilene er gamle og rustne, vrakes de i mindre grad enn før.   (Foto: Keilen, Berit/SCANPIX)
Selv om bilene er gamle og rustne, vrakes de i mindre grad enn før.  (Foto: Keilen, Berit/SCANPIX)

- Når begynner en bil å ha gjort sitt?

Hvor langt og hvor gammel?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. Han svarer på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Fredrik spør: Heisann. Jeg lurer på å kjøpe meg bil for første gang. Ser for meg å bruke 60-100.000 på en stasjonsvogn med hengerfeste og rails. Drømmebilen er Saab 9-5, men jeg tror jeg skal satse litt mindre i første omgang.

Ser for meg noe i størrelsesorden Golf/Fiesta/Focus st.v. I tillegg er det greit om den ikke er altfor dyr å forsikre i Oslo uten garasje (mann, 33). Har du noen gode tips? Og når bør jeg begynne å bekymre meg for at en bil har gjort sitt (km.stand/alder)?

Benny svarer: Hei Fredrik. Til denne prisen ville jeg nok vurdert å ligge unna 9-5 jeg også, det vil i såfall bli en bil som har gått veldig langt.

Du får absolutt mye for pengene ved å velge Focus stasjonsvogn, dessuten har den veldig gode kjøreegenskaper. Golf er også fin, men litt over-priset, det er en sånn bil som "alle" skal ha. Jeg vil anbefale deg å sjekke ut Mitsubishi Galant, vi har med en sånn på bruktbilrunde her på Broom akkurat nå. Du kan også gjøre svært godt kjøp på Nissan Primera stasjonsvogn.

Gjort sitt? Litt vanskelig å være generell på det. Det har alt å gjøre med hvordan bilen er holdt og fulgt opp underveis. Du må regne med å bytte en god del slitedeler rundt 100 000 kilometer og når du tipper 150 000, kan det fort komme litt reparasjoner. Men samtidig ville jeg absolutt ikke vært redd for å kjøpe en bil som har gått såpass langt, bare den har blitt tatt vare på. Lykke til!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny besvarer, blir arkivert her på broom.no. Du kan velge om du vil lese alt "hulter-til-bulter" - eller om du heller vil lese svarene på et bestemt merke.

Alt finner du på Spør Benny-seksjonen. Her ligger også skjemaet du kan bruke hvis du ønsker å stille Benny spørsmål. Klikk her for å komme til Spør Benny: Velkommen og lykke til!