President Barack Obama talte om helsereformen til Kongressen. (Foto: JASON REED / POOL/EPA)
President Barack Obama talte om helsereformen til Kongressen. (Foto: JASON REED / POOL/EPA)

Obama ydmyk over å vinne fredsprisen

USAs president Barack Obama føler seg ydmyk over å vinne Nobels fredspris, ifølge en tjenestemann i hans administrasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den aller første reaksjonen fra Det hvite hus på tildelingen, var et «WOW» fra presidentens pressetalsmann Robert Gibbs. Kommentaren ble gitt i en e-post til en tv-stasjonen CBS.

Ydmyk og overrasket

Presidenten mottok nyheten fra Gibbs, som vekket ham før daggry fredag.

– Presidenten sa at han følte seg ydmyk over å bli valgt av komiteen, opplyser en sentral kilde i Det hvite hus.

Mange ble overrasket over at Nobelkomiteen valgte å belønne en president som etter bare ni måneder i Det hvite hus ennå ikke har rukket å utrette stort.

– Det samme ble vi, sier Obamas nære rådgiver David Axelrod.

Si din mening: Er Obama en fredsdue? Si din mening her

Det gikk et gisp gjennom lokalet da årets fredsprisvinner ble annonsert på Nobelinstituttet fredag.
Hør gispet her:

(artikkelen fortsetter under)

352927

Atomfri verden og konfliktløsning

– Den norske nobelkomité har bestemt at Nobels fredspris for 2009 skal tildeles president Barack Obama for hans ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, sa leder av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, under offentliggjøringen. Det gikk et gisp gjennom forsamlingen som sto i lokalet da Jagland leste opp Obamas navn.

Les også: Barack Obama får Nobels fredspris

– Obama har som president skapt et nytt klima i internasjonal politikk, sa Jagland. Gjennom multilateralt diplomati og med vekt på den rolle FN og andre internasjonale organisasjoner skal spille, har Obama fremmet internasjonalt samarbeid og konfliktløsning.

Nobelkomiteen trakk spesielt fram Obamas arbeid mot en verden fri for atomvåpen, som en viktig grunn til at fredsprisen går til ham.

Tredje fredsprisvinnende president

Barack Hussein Obama jr. er USAs 44. president. Obama er den første afroamerikaneren som er blitt valgt til president i USA. Obama representerer Det demokratiske partiets kandidat ved presidentvalget i 2008, og overtok presidentembetet etter George W. Bush 20. januar 2009.

Han er den tredje sittende amerikanske presidenten som får fredsprisen. Theodore Roosevelt fikk den i 1906, og Woodrow Wilson i 1919.