Åpent brev fra Knut Moland

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Redaktørene VG og Dagbladet

Begynner dere ikke snart å bli litt flaue nå over alle tullete reportasjer fra Kongo. Full forside om forlovelse. Var det sant? Nei det var jo ikke det. Nå har dere funnet på at de skulle rane bank. Nå var de i Kisangani,ranet de bank? Nei det har ikke engang kongoleserne klart å finne på !

Dere har jo også vært dyktige. Jeg skjønner dere selger mange aviser,og det er klart,når pengene i kista klinger osv. Har dere tenkt på at det er igrunn rart at 2 norske gutter med rent kriminellt rulleblad til de var 27-28 år gamle skulle finne på å rane bank i Kongo. Hvor mye kontanter tror dere det er i banken der? 100 dollar?,og med 600 km å komme seg ut av landet etter ranet? 2 hvite mann på motorsykkel.Hallo. Hvis de var ranere,hvorfor ikke da rane en norsk bank,kanskje få tak i millioner,og minimal straff i forhold til Kongo i tilfelle de ble tatt.

Nå har snart alle konspirasjonsteorier vært lagt fram. Mord,spionasje,kriminelle forbund,bankran,leiesoldatvirksomhet,destabilisering av en hel nasjon,attentat,gull og diamanter,Al quaida,stjele en Okapi(den er på størrelse med en elg,den hadde de planlagt å ha på baggasebæreren på motorsykkelen selvsagt.) De skulle operere i FN uniformer(riktignok med tregeværer.) Hva blir det neste,smugling av atomvåpen?

Jeg tror dere vet like godt som jeg at ikke et av disse forholdene som er omtalt hadde holdt i en norsk rett. Hvis de noengang kommer i live hjem,er jeg villig til å vedde hva som helst på at ikke et eneste tiltalepunkt holder i en norsk rett. Mye av detsom er fråtset i er ikke engang straffbare forhold.Det er klart at guttene har vært tosker uten like som overhodet har reist inn i Kongo. Virksomheten deres er ikke noe familiene liker i det hele tatt,men det er et stykke derfra til eventyrdiktning som hadde gjort Baron Munchausen misunnelig.

Dere vet utmerket godt at det dere skriver,kommer militærtribunalet i Kisangani for øret. De fryder seg selvsagt. Det verste var det om at de skulle ha kontaktet Nkunda,slakteren fra Kisangani. Dette når de sitter dødsdømt i Kisangani. Det vil jeg karakterisere som et grovt overgrep. Det var et internt notat som aldri var sendt. Publikasjonen av det,kan godt komme til å koste dem livet. Er det OK for dere bare dere tjener penger på det,eller tenkte en ikke langt nok?

Natt til mandag ringte sjømannsprest Knut Lyngseth meg,han sa "jeg er meget meget bekymret for Tjostolv,jeg liker ikke det jeg ser",både jeg og hans mor oppfattet ham slik at han tvilte på at Tjostolv ville overleve natten. Han skrek i villelse,høy malariafeber og kastet endeløst opp. Han lå på en celle med fuktighet rennende nedover,kjempevarmt,i dritt,og drittlukt.Han kunne ikke legges inn på sykehus på grunn av reportasjen i VG der han ble koblet til Nkunda. På grunn av den sto han i fare for å bli myrdet på sykehuset. Er det greitt for dere? Ud gikk ut etter mitt åpne brev til Støre,og sa at det ikke hadde vært fare for livet. Men UD hadde ingen i Kisangani da,den eneste som var der var sjømannspresten.Han tror jeg på. Det sjømannsmisjonen gjør for folk i nød kan ikke verdsettes høyt nok,også UDs folk har gjort en kjempejobb i Kisangani. De hadde ikke vært i live hvis det ikke hadde vært for disse.

Jeg skal såvisst ikke fortelle pressen hva den skal skrive,men en kunne kanskje vente iallefall et snev av etterrettelighet og edruelighet .De aller fleste aviser har da også utvist det. Vi må være realister,og det er helt usikkert om guttene kommer levende ut av Kongo,for familiene er det selvsagt et helvete kontinuerlig.

Hvis de dør der nede,er det endel mennesker som bør få store problemer med sin samvittighet.

Med vennlig hilsen

Knut Moland

Dere har selvsagt min tilatelse til å trykke dette brevet i sin helhet.