Konsernsjef i DNO International, Helge Eide. (Foto: Bjørn Sigurdsøn)
Konsernsjef i DNO International, Helge Eide. (Foto: Bjørn Sigurdsøn)

DNO etterforskes av Økokrim

Omstridte transaksjoner i Irak havner på Økokrims bord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterforskningen gjelder transaksjoner i DNO International ASA som blant annet har involvert kurdiske delstatsmyndigheter i Irak, opplyser Økokrim i en pressemelding.

Bot fra Børsen

Tidligere har Oslo Børs ilagt selskapet en bot for brudd på reglene om løpende opplysningsplikt. Saken ble senere oversendt til Kredittilsynet, og videre til Økokrim, som nå altså har satt i gang etterforskning.

– Vi har gjennomgått materialet fra kredittilsynet, og vi har lest om saken i mediene. Vi har funnet at det er omstendigheter rundt transaksjonen som gjør at vi finner rimelig grunn til å undersøke om noe straffbart har skjedd, sier førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim til TV 2 Nyhetskanalen.

Ingen slike saker før

Angell er ikke fremmed for å ta kontakt med kurdiske myndigheter.

– Det vil nok være naturlig på ta kontakt med de kurdiske selvstyremyndighetene. De har sagt at de er villige til å snakke med oss, sier Angell.

– Vi har ikke hatt noen saker som er helt identiske til denne. Men vi har jo en viss erfaring med å finne beviser i utlandet. Vi vet at det kan være krevende, legger han til.

– Har denne saken høy prioritering hos Økokrim?

– Vi har knappe ressurser i Økokrim og er nøye med å velge saker. Slikt sett er saken prioritert på linje med alle sakene vi etterforsker i Økokrim, sier Angell.

Den kurdiske oljeministeren Ashti A. Hawrami kjøpte 4,8 prosent av DNO i oktober i fjor og skal ha solgt aksjene videre til et tyrkisk selskap med rundt 100 millioner kroner i fortjeneste.