USAs president Barack Obama.  (Foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA)
USAs president Barack Obama. (Foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA)
Barack Obama har tidlig i sitt virke som USAs president satt igang flere fredsfremmende tiltak. (Foto: JIM YOUNG/REUTERS)
Barack Obama har tidlig i sitt virke som USAs president satt igang flere fredsfremmende tiltak. (Foto: JIM YOUNG/REUTERS)

Barack Obama får Nobels fredspris

– Han har tent et håp blant verdens folk om en bedre fremtid, sier Jagland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det brøt ut et overrasket gisp i aulaen på Nobelinstituttet etter at komiteens leder, Thorbjørn Jagland, var ferdig med å gi deres begrunnelse for prisvinneren.

Fredsprisen deles ut 10. desember i Oslo. En begivenhet som vil føre til enorme sikkerhetsutfordringer for Oslo når presidenten trolig vil komme for å motta prisen.

Barack Hussein Obama jr. er USAs 44. president. Obama er den første afroamerikaneren som er blitt valgt til president i USA. Obama representerer Det demokratiske partiets kandidat ved presidentvalget i 2008, og overtok presidentembetet etter George W. Bush 20. januar 2009.

– Gir håp om bedre fremtid

– Den norske nobelkomité har bestemt at Nobels fredspris for 2009 skal tildeles president Barack Obama for hans ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, sa leder av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, under offentliggjøringen. Det gikk et gisp gjennom forsamlingen som sto i lokalet da Jagland leste opp Obamas navn.

Er Obama en fredsdue? Si din mening her

Allerede etter til måneder som president for USA har Obama rukket å sette i gang flere fredsfremmende tiltak, og Nobelkomiteen har lagt spesielt vekt på Obamas arbeid for en verden uten atomvåpen.

– Obama har som president skapt et nytt klima i internasjonal politikk, sa Jagland. Gjennom multilateralt diplomati og med vekt på den rolle FN og andre internasjonale organisasjoner skal spille, har Obama fremmet internasjonalt samarbeid og konfliktløsning.

– Det er sjeldent at en person i den grad som Obama har fanget verdens oppmerksomhet og tent et håp blant verdens folk om en bedre fremtid, sa Jagland.

Hør Jaglands intervju med TV 2 Nyhetskanalen like etter kunngjøringen: (Artikkelen fortsetter under)

352936

Jobber mot atomvåpenfri verden

Obama jobber for en internasjonal avtale som skal stanse all produksjon av spaltbart materiale til bruk i atomvåpen, han håper å kunne få et omfattende testforbud ratifisert i Senatet og han vil invitere til et globalt toppmøte om kjernefysisk sikkerhet. Han har fått vedtatt en resolusjon i tryggingsrådet der målet er atomvåpenfri verden.

USA er den eneste stormakten som har brukt et atomvåpen i strid, og Obama understreket USAs spesielle ansvar i kampen for å arbeide for atomnedrustning.

USAs president Barack Obama og hans russiske kollega Dmitrij Medvedev ble i mai enige om å starte forhandlinger om en arvtaker til START-avtalen, som utløper i desember. START-avtalen har ført til store reduksjoner i de to landenes lagre av strategiske atomvåpen, ble undertegnet i 1991.

– Gjennom USAs initiativ har nedrustning og rustningskontroll blitt revitalisert, sa Jagland.

Avvikling av planer om rakettskjold

I september ble det kjent at Obama legger til side planene om et rakettskjold i Polen og Tsjekkia, til fordel for det han kalte et mer fleksibelt rakettforsvar. Russlands president Dmitrij Medvedev var raskt ute med å hilse denne kunngjøringen velkommen.

President Barack Obamas beslutning vil bedre klimaet i forbindelsene mellom Washington og Moskva, lød kommentarene fra Moskva etter kunngjøringen.

Trekker soldater ut av Irak

Obama har hele tiden vært imot krigen i Irak, og sa i valgkampen at han ville trekke alle amerikanske soldater ut av Irak så fort han ble president.

Hans mål er å sende en brigade hjem hver måned helt til sommeren 2010, og da skal det bare være igjen noen få tusen soldater som skal støtte irakiske myndigheter ved behov. Sommeren 2010 vil amerikanerne se en avslutning på denne krigen som har vart i snart fem og ett halvt år.

Presidenten ønsker også full tilbaketrekning fra Afghanistan, men sier USA vil bli værende i landet så lenge det finnes voldelige ekstremister som truer amerikanske interesser.

Midtøstenkonflikten

Obama har arbeidet for en politisk løsning i Midtøsten. Han har sagt at det bør bli en egen palestinsk stat, og krever at Israel må stanse et byggeprosjekt i de annekterte områdene øst i Jerusalem og på Vestbredden.

Obama har dermed lagt seg på en annen linje enn tidligere amerikanske administrasjoner, både republikanske og demokratiske.

Obama er også en vestlig president som har blitt godt mottatt i den muslimske verden. Det vakte oppsikt da han under et besøk i Egypt la vekt på styrken i den arabiske kultur og religion.

Guantánamo

Obama har satt i gang avvikling av fangeleiren på Guantánamo-basen på Cuba. Fangeleiren skulle etter planen stenges i januar, men prosessen er forsinket.

Fangeleiren har vært kontroversiell og blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner fordi fangene holdes fanget på amerikansk territorium har fangene heller ikke blitt tilkjennegitt andre rettigheter etter Genèvekonvensjonene. Brutale avhørsmetoder har blitt gjort, og de innsatte har ikke fått en sivil rettssak.

Se innslag om Obama som fredsfremmer:

352928