Lederen av Den norske Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, ved bildene av tidligere vinnere av Nobels fredspris. (Foto: TV 2)
Lederen av Den norske Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, ved bildene av tidligere vinnere av Nobels fredspris. (Foto: TV 2)

Jagland forventer debatt

Thorbjørn Jagland regner med debatt etter at vinneren av årets Nobels fredspris er kunngjort fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens oppmerksomhet er rettet mot Oslo. Klokken elleve offentliggjør lederen av Den norske Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, hvem som får fredsprisen.

Det er første gang Jagland skal offentliggjøre navnet på en fredsprisvinner.

Følg kunngjøringen direkte her fra kl. 10.55

– Ikke vanskelig

– Jeg har aldri vært så spent før. Dette er virkelig spesielt. Jeg skal stå foran verdenspressen, og ikke vite noe om hvordan reaksjonene blir, sier Jagland kun timer før kunngjøringen.

Nobelkomiteen har fått inn 205 forslag til hvem som bør få årets fredspris. Det er mer enn noe år tidligere.

– Det er komplisert på den måten at vi må komme frem til kandidater som er på det nivået som vil bli akseptert her i landet, men enda mer internasjonalt. Jeg tror ingen skjønner før man sitter rundt bordet i Nobelkomiteen hvor komplisert det er, sier Jagland til TV 2.

– Men har det vært en vanskelig jobb?

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi har en utrolig god komité med medlemmer som har lang erfaring. Sånn sett har arbeidet vært lett. Vi har hatt mange kandidater, men det har vært betryggende å trekke fra den lange erfaringen fra komitémedlemmene.

Se hvem som er TV2-lesernes fredsprisfavoritt

Forberedt på debatt

Fredsprisen har de siste årene hatt flere kontroversielle vinnere. Jagland er forberedt på debatt også når det blir kjent hvem som får årets pris.

– Det er alltid, heldigvis, debatt om Nobelprisen. Alltid er det noen som mener det var en feil avgjørelse, mens andre mener det var et scoop, sier Jagland.

– Nesten alle fredspriser har vært kontroversielle, men til syvende og sist må den vekke anerkjennelse. Den kan ikke være så kontroversiell at alle rister på hodet og sier at dette var helt feil.

LES OGSÅ: Her er Nobel-favorittene

Får Obama fredsprisen?

Det har som vanlig vært mange spekulasjoner om hvem som skal få fredsprisen.

En av kandidatene som figurerer høyest på bettinglistene er senatoren Piedad Cordoba fra Colombia. Cordoba har i en årrekke jobbet for å få til en forhandlingsløsning mellom regjeringen og FARC-geriljaen.

Men også den jordanske prinsen Ghazi bin Muhammad, eller den afghanske menneskerettsforkjemperen Sima Samar står høyt på bettinglistene. .

Fredsprisen i år kan imidlertid også havne hos Barack Obama i det hvite hus. Klokken elleve får vi og resten av verden svaret.