Vil ha lenger karantenetid for ekspolitikere

De siste fire årene har 17 statsråder, statssekretærer og personlige rådgivere fått karantene. Jussprofessorer mener det er for lite.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste fire årene har 40 politikere gått fra sentrale politiske verv i regjeringsapparatet til ulike stillinger i det private og det offentlige de siste fire årene. Bare 17 politikere har fått karantenetid og saksforbud, skriver Aftenposten.

I gjennomsnitt har politikere fra regjeringskvartalet som har byttet roller fra politikken til næringslivet, fått 6,2 måneder med karantene eller saksforbund. Etter reglene kan politikerne stenges ute i opp til ett år.

Flere professorer mener det er for lite.

– Seks måneder er etter min mening klart for kort karantenetid hvis en politiker jobber mot saker i departementer man tidligere har ledet. Jeg mener ett år er minimum, sier professor i offentlig rett Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen.

Professor Eivind Smith mener også at seks måneder er for lite for politikere som fortsetter å jobbe med sitt politiske saksområde når de er ute av politikken.

– Her burde minstetiden være vesentlig lengre, for eksempel to år, sier han.

I 2005 ble det innført nye karanteneregler, og lederen for karanteutvalget mener de har fungert etter hensikten.

– For oss er det viktig å vurdere hvor store økonomiske interesser som står på spill. Innen industri, olje, gass, bank og finans er et store penger inne i bildet, og det skjerper våre krav til avstand, sier advokat Endre Skjørestad. (©NTB)