NObelogPst
NObelogPst

Kontaktet PST om mulig Nobel-lekkasje

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gjort undersøkelser i Nobelinstituttets lokaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nobelinstituttet kontaktet Politiets Sikkerhetstjeneste for å finne ut om det er mulig å avlytte Instituttet. Det bekrefter Nobeldirektør Geir Lundestad.

Fredag morgen presis klokka 11 vil verdens øyne være rettet mot Oslo. For da, og ikke et minutt før, kunngjøres navnet på årets fredsprisvinner.

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad har gjort sitt for å forsikre seg om at navnet på vinneren forblir hemmelig inntil da. Han har kontaktet PST.

– Det skjer jo mye teknologisk. Stater, personer og organisasjoner har muligheter de ikke hadde tidligere. Jeg har hatt et par samtaler med PST bare for å finne ut hva som er teknisk mulig, og hva er det minimum av tiltak som vi bør foreta for ikke å være et altfor lett avlyttingsobjekt, sier Lundestad til TV 2 Nyhetene.

Bekymret for avlytting

Lundestad bekrefter at Nobelkomiteen er bekymret for avlytting, og at de har forandret sine rutiner som følge av undersøkelser PST har gjort.

– De har vært her og sett og kommet med en del helt elementære anbefalinger om gardinene skal være trukket fra eller for, hva vi skal gjøre med mobiltelefoner og slike ting. Ganske elementært for dem som kan litt om dette, forteller direktøren.

Lundestad sier PSTs undersøkelser og råd har ført til rutineendringer i komiteen.

– Ja, de legger igjen mobiltelefonene sine ute og avslått, sier Lundestad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FREDSPRISKANDIDATER: Menneskerettighetsaktivisten Hu Jia, Barack Obama og Morgan Tsvangirai kan være aktuelle som vinnere av årets fredspris. (Foto: Scanpix)
FREDSPRISKANDIDATER: Menneskerettighetsaktivisten Hu Jia, Barack Obama og Morgan Tsvangirai kan være aktuelle som vinnere av årets fredspris. (Foto: Scanpix)

Gjentatte mistanker om lekkasjer

Det er langt fra første gangen det mistenkes at fredsprisvinnerens navn er lekket til medier før den faktiske kunngjøringen. Nobelkomiteen har de siste årene drøftet mulige lekkasjer.

I 2003 ble navnet på prisvinneren Shirin Ebadi lekket via en Reuters-melding kort tid før tildelingen.

I 2004 takket Wangari Maathai for fredsprisen før tildelingen var kunngjort. NRKs Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen sto i tillegg sammen med Maathai da hun hørte kunngjøringen fra Nobelkomiteen, og Reuters meldte at hun hadde fått prisen en halvtime før Nobelinstituttet kunngjorde vinneren.

Daværende utenriksredaktør Bjørn Hansen i NRK sa til Nettavisen at han ikke ville kommentere om NRK kjente til tildelingen på forhånd.

– Det vil jeg ikke svare på. Vi har vært forberedt på en rekke kandidater. Vi har en medarbeider som heter Geir Helljesen som har jobbet med dette i flere tiår. Han gjør et systematisk arbeid for å kartlegge kandidater, sa Hansen til Nettavisen 8. oktober 2004.

På spørsmål om NRK ble tipset i forkant av tildelingen svarte Bjørn Hansen slik:

– Vi har ikke fått tips fra noen, og røper selvfølgelig ikke kilder på ting vi får på forhånd, sa Hansen.

– Ingen lekkasjer

Også i fjor sa Nobelinstituttet at de ville granske om navnet på fredsprisvinneren ble lekket til NRK, ifølge en artikkel i Kampanje 16. oktober 2008.

Da det ble kunngjort at Nobels fredspris 2008 gikk til Martti Ahtisaari, sto NRKs reporter utenfor prisvinnerens dør i Helsingfors. I NRKs studio satt allerede Ahtisaaris gode venn Thorvald Stoltenberg.

– Det kan være ting som tyder på at det var en lekkasje, og da må vi finne ut av dette, sa Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad den gang.

Utenrikssjef Gunnar Myklebust i NRK sa da at det ikke hadde vært noe samarbeid mellom dem og Nobelinstituttet, ifølge Kampanje.

– Det kan vel ha vært år da vi føler at noen visste litt for mye. Men jeg føler meg helt sikker på at forklaringen på det er godt journalistisk arbeid. Det ligger ikke på dette teknologiske

nivået. Men jeg følte det kunne vært nyttig å sjekke opp også det teknologiske, sier Lundestad til TV 2 Nyhetene i dag.

Lundestad avviser at han mistenker noen av Komitémedlemmene for å lekke til pressen eller andre.

– Nei, jeg tror ikke det foregår på den måten, sier Lundestad til TV 2 Nyhetene.

PST ønsket ikke å kommentere saken overfor TV 2.