Fire jordskjelv har rystet rystet stillehavsøyer på mindre enn et halvt døgn. (Foto: ALANAH M. TORRALBA/EPA)
Fire jordskjelv har rystet rystet stillehavsøyer på mindre enn et halvt døgn. (Foto: ALANAH M. TORRALBA/EPA)

Fire jordskjelv rystet stillehavsøyer

Et nytt, kraftig jordskjelv rammet torsdag øystaten Vanuatu i Stillehavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det siste skjelvet rystet området klokka 10.30 norsk tid torsdag. Det hadde ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret US Geological Survey (USGS) en styrke på 7,0. Episenteret var 35 kilometer under havbunnen, knappe 30 mil nordvest for øya Santo.

Skjelvet er det fjerde på mindre enn et halvt døgn.

Jordskjelvbølge

Noen timer tidligere rystet tre andre kraftige jordskjelv havbunnen utenfor Vanuatu-øyene. Områder langs kysten av flere av øyene i regionen ble evakuert, men det ble raskt klart at det ikke var fare for noen stor tsunami.

Rystelsene førte til at det oppsto en jordskjelvbølge, men den var liten, ifølge The Pacific Tsunami Warning Centre.

Flere skoler evakuert

Kort etter jordskjelvene ble det sendt ut tsunamivarsel til et stort område sørvest i Stillehavet. På Ny Caledonia ble flere skoler evakuert, og på Loyalty Islands fikk folk fått beskjed om å komme seg bort fra kysten og opp i høyden.

På Vanuatu brøt det ut panikk etter at både lokale innbyggere og turister hevdet at de hadde sett store bølger utenfor kysten.

– Folk er hysteriske og forsøker å finne ut hva som skjer og kontakter familiemedlemmer, forteller en kilde i hjelpeorganisasjonen Care Australia til nyhetsbyrået AFP.

Kort tids mellomrom

De tre første jordskjelvene utenfor Vanuatu kom med kort tids mellomrom. De hadde en styrke på henholdsvis 7,8, 7,7 og 7,1 ifølge USGS.

Det ble meldt om fare for jordskjelvbølger så langt unna som i Australia, New Zealand og Indonesia, og dessuten på Papua New Guinea, Fiji og en rekke andre stillehavsøyer.

Tsunamivarselet ble sendt ut om lag en uke etter at minst 180 mennesker omkom i en jordskjelvbølge på Samoa-øyene og Tonga.

Kort tid før skjelvene ved Vanuatu kom det melding om et jordskjelv med en styrke på 6,7 ved øygruppa Sulu i nærheten av Filippinene.

Det er ikke meldt om skadde eller materielle ødeleggelser etter de undersjøiske jordskjelvene. (©NTB)