GRANSKET GRANSKERNE: Historiker Berge Furre var medlem i Lund kommisjonen, som avdekket ulovlig overvåking av norske borgere. (Foto: Tore Meek)
GRANSKET GRANSKERNE: Historiker Berge Furre var medlem i Lund kommisjonen, som avdekket ulovlig overvåking av norske borgere. (Foto: Tore Meek)

Statsminister ble overvåket av MI5

Historiker Berge Furre overrasket over omfanget av overvåking av britisk statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– MI5 drev aldri en aktiv etterforskning av statsministeren, men den hadde en mappe på ham - med informasjon om hans tidligere kontakt med kommunister, KGB-offiserer og andre russere, skriver historikeren Christopher Andrew i en ny bok om den britiske sikkerhetstjenesten MI5s historie.

BLE OVERVÅKET: Statsminister Harold Wilson under et møte med USAs president Richard Nixon i 1970. (Foto: Nixon White House Photo Office)
BLE OVERVÅKET: Statsminister Harold Wilson under et møte med USAs president Richard Nixon i 1970. (Foto: Nixon White House Photo Office)
Den sosialdemokratiske politikeren Harold Wilson, som var statsminister i Storbritannia fra 1964 til 1970 og fra 1974 til 1976, ble overvåket fra første arbeidsdag i Parlamentet i 1945.

Godt bevart hemmelighet

– Det har tidligere vært kjent at Harold Wilson ble overvåket, men at det skjedde allerede fra 1945, er nytt for meg, sier historiker Berge Furre til tv2nyhetene.no om bokavsløringene som kaster nytt lys over overvåkingen av den britiske venstresiden.

Frykten for at Wilson kunne være spion for Sovjetsamveldet fikk den britiske sikkerhetstjenesten til å følge nøye med på hans kontakt med KGB-offiserer og østeuropeiske forretningsmenn.

Sikkerhetstjenesten opprettet en mappe på den britiske politikeren allerede i 1945, da han ble et medlem av Parlamentet.

MI5 anså etterhvert overvåkingen av Wilson som så sensitiv at mappen på ham ble oppbevart under pseudonymet «Norman John Worthington». Senere ble mappen hans fjernet fra det sentrale registeret.

Mappen på den sosialdemokratiske statsministeren ble dermed en av den britiske sikkerhetstjenestens best bevarte hemmeligheter.

– Ville ikke ramme Wilson

Men bokens forfatter avviser at MI5 overvåket statsministeren for å ramme den ledende sosialdemokraten. Wilson skal i slutten av sin statsministerperiode ha vært overbevist om at han ble overvåket.

– Det er bare tre som hører på, du, meg og MI5, sa Wilson i et møte med en av sine betrodde venner, Sir Michael Hanley, skriver Andrew i boken «The Defence of the Realm», som kom ut i London mandag.

Statsminister Wilson var imidlertid langt fra den eneste som ble overvåket av britisk sikkerhetstjeneste.

I de over 400.000 overvåkingsmappene MI5 opprettet, finnes det opplysninger om fagforeningsledere, politikere på venstresiden og fredsaktivister. Ifølge boken skal tre britiske parlamentsmedlemmer hatt tett kontakt med KGB.

Oppgjør med den kalde krigen

Berge Furre, tidligere medlem i Lundkommisjonen som gransket de hemmelige tjenestenes ulovlige overvåking av norske borgere, sier at den britiske bokutgivelsen føyer seg inn i rekken av flere vestlige lands oppgjør med den kalde krigen.

– Det som skjedde i Norge med Lundkommisjonen var helt spesielt, og det ligger nok i bildet at også andre land har registrert hva som foregikk i Norge, sier Furre til tv2nyhetene.no.

Han mener etableringen av Lundkommisjonen, og fremleggingen av Lundrapporten, var en del av utviklingen av det norske demokratiet - siden dette arbeidet etter hans syn bidro til å få kontroll på landets hemmelige tjenester.