¿ Statsministeren har mistet en av sine mest populære statsråder, mener politisk kommentator i TV 2. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold, © JFE)
¿ Statsministeren har mistet en av sine mest populære statsråder, mener politisk kommentator i TV 2. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold, © JFE)

– Underlig at Hanssen trakk seg

TV 2s politiske redaktør mener statsministeren og helseministeren framstår i et underlig lys etter Hanssens avgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag morgen ble det kjent at Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) går av som statsråd når den nye regjeringskabalen skal legges.

– Hanssen har løyet

– Dette er overraskende, fordi Hanssen har sagt i lang tid at han kommer til å fortsette hvis Jens Stoltenberg vil ha ham, og nå viser det seg at han har løyet, sier politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen under en debatt i TV 2 Nyhetskanalen.

Under Arbeiderpartiets landsstyremøte torsdag bekreftet han overfor NRK at han blir sittende som helseminister i den nye regjeringen. Det har blitt spekulert i om Hanssen kunne komme til å flytte en etasje opp i bygget til Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og at Trond Giske kunne ende opp som Helseminister, men sånn ble det ikke.

– Trenger pause fra politikken

Hanssen uttalte til VG at han er lei av hvite løgner, og at han er klar for en pause fra politikken og vil forsøke en karriere i næringslivet.

– Jeg har jobbet med store, tunge saker som pensjonsreformen, Nav-reformen og helsereformen. Jeg har ønsket å jobbe med store endringer av samfunnet, men det er krevende, og du må være hundre prosent dedikert. Jeg er ikke lenger hundre prosent dedikert. Jeg føler jeg trenger en pause fra politikken, sa Hanssen til VG.

Flere nye AP-ministre

Jens Stoltenberg sa i begynnelsen av regjeringsforhandlingene at det ikke kom til å bli store endringer i regjeringen før etter statsbudsjettet er lagt fram. Men i løpet av få dager har det blitt kjent at tre ministre har trukket seg.

– Jeg synes det er en underlig saksbehandling her. Både statsministeren og ikke minst Bjarne Håkon Hanssen framstår i et underlig lys, sier Kristiansen.

Politisk redaktør i Dagsavisen Arne Strand tror dette betyr at det blir mange nye fjes i regjeringen.

– Det betyr i alle fall at for Arbeiderpartiets del vil det bli mange nye fjes, og flere nye fjes enn det Stoltenberg hadde tenkt seg, sier Strand, som tror det blir mindre utskiftninger blant ministerne fra de andre partiene.

Se video: (Artikkelen fortsetter under).

349905

Tap for Stoltenberg

Kristiansen trekker fram at Hanssens avgang er et tap for Stoltenberg-regjeringen.

– Han overtok et helsedepartement etter Sylvia Brustad som for å si det mildt ikke var god i den jobben. Han bidro bra der, og har vært en populær politiker og en mulig lederskikkelse hvis han hadde fortsatt, sier han.

– Bjarne Håkon Hanssen har med dette trukket seg helt ut av politikken. (...) Han har vært en av Stoltenbergs nærmeste og mest betrodde medarbeidere, sier Arne Strand.