. (Foto: AP Photo/Artist's Rendering courtesy NASA's J/AP)
. (Foto: AP Photo/Artist's Rendering courtesy NASA's J/AP)

Saturn er ringenes herre

Forskere har oppdaget en gigantisk ring rundt Saturn som de håper kan gi svar på en flere hundre år gammel gåte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere ved Nasa har gjort observasjoner av en gigantisk ny ring rundt planeten Saturn.

Oppdagelsen ble gjort av det infrarøde kameraet på romteleskopet Spitzer som ble sendt opp av Nasa i 2003. Teleskopet er oppkalt etter den amerikanske astronomen Lyman Spitzer.

Usynlig for vanlige teleskoper

– Ringen har en usedvanlig lav tetthet og er derfor mer eller mindre usynlig for vanlige teleskoper da den ikke reflekterer noe særlig lys, sier seniorforsker ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, til tv2nyhetene.no.

Oppdagelsen ble presentert i en artikkel skrevet av amerikanske forskere i tidsskriftet Nature onsdag.

– Dette er en unik planetring, fordi det er den største planetringen i solsystemet, sier én av forskerne, Anne Verbiscer ved universitetet i Virginia, Charlottesville.

Én milliard jordkloder

Den nye ringen er så stor at den ville kunne omkranset én milliard jordkloder, sier forskerne.

Saturn sett fra månen Lapetus. (Foto: HO/AFP)
Saturn sett fra månen Lapetus. (Foto: HO/AFP)

Fra før er det kjent at Saturn har sju hovedringer, med navn fra A til E. Ringene består vesentlig av vanlig is og er bygd opp av billioner av smådeler, som varierer i størrelse fra blokker med diameter på 10 meter eller mer, til mikroskopiske partikler.

Kan gi svar på gammel gåte

– Det som er spennende her er at en har i flere hundre år undret seg over fargeforskjellene til månen Lapetus. Den siden som ligger i fartsretningen er beksort, mens baksiden er veldig lys, sier Brekke.

Det var den italiensk-franske astronomen Giovanni Cassini, som først oppdaget Saturnmånen Lapetus i 1671, som merket seg at månen hadde en stor fargeforskjell.

Gigantringen blir sannsynligvis dannet av partikler fra månen
  Phoebe. (Foto: -/AFP)
Gigantringen blir sannsynligvis dannet av partikler fra månen Phoebe. (Foto: -/AFP)

– En har lenge ant at månen Phoebe kan være involvert i denne fargen selv om fargen til Phoebe og Lapetus ikke er den samme. Nå tyder dette på at meteoritter som treffer Phoebe kaster opp støv fra månene som så fanges inn i en bane som danner denne nye ringen, sier Brekke.

Partikler krasjer som insekter på en frontrute

Siden gravitasjonskreftene fra Saturn på disse partiklene er svak grunnet den store avstanden, vil disse kunne spre seg så mye at de kommer inn i banen til Lapetus.

– Partiklene vil da smelle inn i Lapetus side som vender inn i fartsretningen akkurat som insekter på en frontrute, og denne siden har så blitt mørk over lang tid. Så denne nye observasjonen styrker teorien om at Phoebe indirekte er årsaken, sier Brekke.