Bedre helse blant svenske tsunami-overlevende

Svensker som overlevde tsunamien i Thailand i 2004, har det stadig bedre helsemessig. Men fortsatt er det mange som oppgir at de har problemer som følge av katastrofen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den siste undersøkelsen av de overlevende som ble gjort høsten 2007, meldte 80 prosent at deres helsetilstand var god eller svært god.

Men 19 prosent sa de fortsatt hadde psykiske problemer, langt færre enn den tredelen som meldte om slike problemer 14 måneder etter katastrofen.

I undersøkelsen som er gjort av forskere ved Kundskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala, er det særlig de som var i livsfare eller som mistet pårørende, som fortsatt sliter.

Trolig var over 7.000 svensker til stede i de hardest rammede områdene da tsunamien rammet Indiahavet. 543 svensker mistet livet, nesten alle i Khao Lak i Thailand.

Av de rundt 3.500 som svarte på den siste undersøkelsen, var 2 prosent fortsatt sykmeldt, 1 prosent sa de hadde alvorlige fysiske skader og 4 prosent meldte om mindre fysiske problemer. 9 prosent trengte fortsatt psykologhjelp.

6 prosent led ifølge undersøkelsen av posttraumatiske stressymptomer. Det er en nedgang fra 10 prosent 14 måneder etter katastrofen. (©NTB)