Minnepinner brukes til bedriftsspionasje

Norske bedrifter utsettes for spionasje fordi ansatte bruker minnepinner ukritisk. Sikkerhetsmyndighetene er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært en sterk økning i slike saker det siste året, og sikkerhetsmyndighetene synes utviklingen er urovekkende, melder NRK.

– Vi har oppdaget mange flere tilfeller hvor noen har forsøkt å spionere på bedrifter og offentlige instanser, forteller avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Christophe Birkeland.

Politiets sikkerhetstjeneste jobber med flere saker hvor offentlige instanser har blitt forsøkt spionert på ved hjelp av programvare som er spredd via minnepinner.

Siden folk ofte bruker de samme minnepinnene i mange forskjellige maskiner, både hjemme og på jobb, spres spionprogrammer og virus raskt.

Sikkerhetsmyndighetene slår nå alarm og ber ansatte i bedrifter og offentlige instanser være mer bevisste på bruken av slike minnepinner.

– Du skal ikke bruke den samme minnepinnen på jobb som den du bruker privat. Du bør også skru av funksjonen på datamaskinen din som gjør det mulig å la programvare starte automatisk når minnepinnen stikkes inn i maskinen, såkalte «autorun» eller «autoplay» funksjoner, sier Birkeland. (©NTB)