Enighet om ny Soria Moria-avtale

De rødgrønne partiene har sluttført regjeringsforhandlingene og presenterer den nye regjeringsplattformen onsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringspartiene skal klokken 15 onsdag presentere den nye politiske plattformen. Det skjer på Soria Moria konferansesenter, og det er statsminister Jens Stoltenberg (Ap), finansminister Kristin Halvorsen (SV) og samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) som skal presentere regjeringsdokumentet.

I løpet av dagen skal partienes egne organer behandle dokumentet det er forhandlet om før offentligheten får rede på innholdet.

I SV og Senterpartiet er det snakk om at partienes landsstyrer skal vurdere forhandlingsresultatet, ikke bare de folkevalgte i stortingsgruppene.

En kilde i forhandlingsdelegasjonen sier til NRK at dokumentet er på rundt ti sider og at det skal være vesentlig mindre konkret enn forgjengeren.

– Forrige gang lovet de mye, men holdt lite. Taktikken nå er tydeligvis å love lite, sier kilden.

Et punkt hvor regjeringsdokumentet ikke vil komme med noen avklaring, er spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er allerede klart at regjeringen ikke vil ta stilling til dette før til høsten neste år, når forvaltningsplanen for området skal legges fram.

Saker som dokumentet sannsynligvis inneholder konkrete formuleringer om, er rovdyrpolitikk, asylpolitikk og spørsmålet om en likelønnspott for å utjevne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

I tillegg er det ventet at den nye regjeringsplattformen kommer til å være mer positivt innstilt til private helsetjenester enn den forrige regjeringserklæringen i 2005. (©NTB)