Den norske fregatten KNM Fritdjof Nansen fikk et ufrivillig opphold i farvannet utenfor Oman. (Foto: Sjøforsvaret)
Den norske fregatten KNM Fritdjof Nansen fikk et ufrivillig opphold i farvannet utenfor Oman. (Foto: Sjøforsvaret)

Klare for permisjon etter rot med klarering

Etter rot med den diplomatiske klareringen er nå KNM «Fridtjof Nansen» på vei til havn, og mannskapet øyner en etterlengtet permisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen» fikk tirsdag diplomatisk klarering for å legge til kai ved Shalala havn i Oman. Derfra skal besetningen fly hjem til Norge på en ni dagers permisjon, den første siden fregatten la ut fra Haakonsvern 1. august.

– Det er vi her hjemme og ikke minst besetningen og deres familier svært glade for, skriver pressetalskvinne ved Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH), Hanne Olafsen, i en e-post til tv2nyhetene.no.

Manglet klarering

Som tv2nyhetene.no fortalte mandag, skulle fregatten etter planen lagt til ved Shalala havn i Oman allerede lørdag, men rot med den diplomatiske klareringen førte til at Nansen ikke fikk legge til kai.

Mannskapet var fortvilet siden de fryktet at den lenge planlagte permisjonen gikk i vasken, men det ble mandag klart at permisjonen kun ville bli forskjøvet til klareringen gikk i orden.

Skipssjef Ole Morten Sandquist på fregatten «Fridtjof Nansen». (Foto: TV 2)
Skipssjef Ole Morten Sandquist på fregatten «Fridtjof Nansen». (Foto: TV 2)

Mannskapet skuffet

– Både barna mine og jeg hadde gledet meg til å komme hjem. Som alle andre her har jeg ikke vært hjemme siden vi la ut 1. august. Det er ikke til å legge skjul på at mange er skuffet, de hadde gledet seg til å komme hjem til sine kjære. Men personlig har jeg en sterk tro på at dette vil løse seg snart, sa skipssjef Ole Morten Sandquist på telefon til tv2nyhetene.no mandag.

Les også: KNM «Fridtjof Nansen» fanget på sjøen utenfor Oman

Forsvaret jobber nå med klarering for flighten hjem og kan ikke si noe tidspunkt for når det norske mannskapet lander på norsk jord.

Ekstrakostnader

Det forlengede oppholdet i farvannet utenfor Oman vil føre til betydelige økonomiske ekstrakostnader, blant annet må flybilletter for 80 personer nå kjøpes for andre gang.

– Vi vet ikke foreløpig hvilke kostnadsmessige konsekvenser dette har medført, men noe blir det naturligvis da nye flybilletter må bestilles. Personellet er vår viktigste ressurs, og denne prislappen er noe Forsvaret må og vil betale for å få besetningen hjem til sine kjære på en planlagt og velfortjent permisjon.

tv2nyhetene.no får bekreftet fra FOH at de behandlet den diplomatiske søknaden fra KNM «Fridtjof Nansen» 19. august, og sendte den samme dag videre til Utenriksdepartementet.

UD: – Tok dessverre noe lengre tid enn forventet

Utenriksdepartementet bekrefter at de mottok søknaden 19. august, men ønsker ikke å gå inn på hvordan prosessen ble behandlet videre internt eller hvor lang tid dette tok.

– Vi har faste rutiner for slike diplomatiske klareringer, men dette tok dessverre noe lengre tid enn forventet, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Marte Lerberg Kopstad, til tv2nyhetene.no.

Kopstad forteller at Utenriksdepartementet har bistått den norske fregatten med slike klareringer tidligere, men at det denne gang tok noe lengre tid enn forventet.

– Vi er nå glade for at dette har gått i orden og at mannskapet får komme hjem og treffe deres kjære, sier Kopstad.