GYLDEN KONTRAKT: Ernst Baasland sin nye jobb i Kulturdepartementet er verdt rundt én million kroner, viser kontrakten tv2nyhetene.no har fått innsyn i. (Foto: TV 2 montasje)
GYLDEN KONTRAKT: Ernst Baasland sin nye jobb i Kulturdepartementet er verdt rundt én million kroner, viser kontrakten tv2nyhetene.no har fått innsyn i. (Foto: TV 2 montasje)

Dette er Baaslands hemmelige gullkontrakt

Staten betaler den konkursrammede eksbiskopen Ernst Baasland nesten 800.000 for å skrive halvårsrapporter. Se hele arbeidskontrakten her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Ernst Baasland måtte trekke seg som biskop i Stavanger har han gått til en godt betalt toppjobb i staten som seniorrådgiver i Kirke- og kulturdepartementet.

Arbeidskontrakten som tv2nyhetene.no har fått tilgang til, viser at Baasland får en årslønn på 729.800 kroner og et reisestipend på 90.000 for engasjementet som går fra 15. juni 2009 til 31. desember 2010.

Var unntatt offentlighet

Kontrakten var i utgangspunktet unntatt offentlighet av hensyn til «en forsvarlig gjennomføring av økonomi-, lønns- eller personalforvaltningen».

Det finnes ingen andre i departementet som har eller har hatt en lignende avtale, bekrefter ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen overfor tv2nyhetene.no.

– Det er ingen andre som har denne typen avtaler.

– Har det vært noen tidligere som har hatt denne typen avtale og lønn?

– Ikke så vidt jeg vet, sier Nilsen, som ikke vil kommentere saken ytterligere.

LES OGSÅ: Baasland får én million for å studere – skolen sier nei

Følgende oppdrag er Baasland engasjert med:

* Faglig oppdatering og utvikling innenfor nytestamentlig teologi med sikte på undervisningsoppgaver.

* Undervisning ved Stellenbosch University, Sør-Afrika under deler av engasjementsperioden.

* Halvårlige rapporter om arbeidet til departementet.

* Eventuelle andre oppgaver etter bestemmelse av departementet.

LES HELE KONTRAKTEN HER

Ikke ønsket av skolen

I arbeidskontrakten til Ernst Baasland heter det at «det er en forutsetning at arbeidet må komme Den norske kirke til gode». Det står spesifikt at undervisning ved det sørafrikanske universitetet Stellenbosch øst for Cape Town er en av fire hovedarbeidsoppgaver. Men ved universitetet er han uønsket, meldte Dagbladet tirsdag.

Omstendighetene rundt hans avgang som biskop gjør at Stellenbosch ikke ønsker ham tilbake.

– Vi er klar over at det ikke er reist sak mot dr. Baasland, men i lys av de uheldige omstendigheter har universitetet bestemt seg for å ikke invitere dr. Baasland tilbake til Sør-Afrika for å fortsette sine studier på det nåværende tidspunkt, sier kommunikasjonssjef Mohammed Shaikh i en epost til TV 2.

Som en internasjonalt anerkjent forsker på det Nye testamentet, var han fra desember 2008 til mars 2009 ved det teologiske fakultetet som gjestende forsker og også i noen tilfeller foreleser.

Reiser til universitetet

Både eksbiskopen og departementet sier at avvisningen får betydning for hans framtid. Han vil uansett reise ned i høst.

– Dette får ikke noe å si for arbeidsforholdet. Ernst Baasland vil likevel oppholde seg i Stellenbosch og være en del av fagmiljøet der, sier ekspedisjonssjef Vad Nilsen til tv2nyhetene.no.

Avslaget fra universitetet kan imidlertid få konsekvenser for visumtype og dermed også lengde på oppholdet for Baasland.

Vad Nilsen sier til Dagbladet at hun mener kravet om undervisning fra Baaslands side kan oppfylles senere i engasjementet.

Ernst Baasland gikk av som biskop i Stavanger i sommer etter at han ble slått konkurs i fjor. Sammen med kona Bodhild har han tatt opp millionlån blant venner og familie for å hjelpe sønnen Bjarte å betale hans angivelige forretningsprosjekter. Senere viste det seg at Bjarte Baasland har tapt flere titalls millioner kroner på nettspill.