Afghanistan får kvinnelig ambassadør i Oslo

Afghanistan har utnevnt sin første kvinnelige ambassadør og stasjonerer henne i Oslo. Med sine 37 år er Manizha Baktary også landets yngste ambassadør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har gjort en rask karriere. Men jeg har også arbeidet hardt. Barna mine har blitt vant til at de ikke får treffe meg, sier Baktary.

Kvinnesaksforkjemper

37-åringen kommer fra stillingen som protokollsjef i utenriksdepartementet i Kabul, og hun overtar nå som ambassadør for alle de nordiske landene.

Hun er mest kjent som forfatter, journalist og kvinnesaksforkjemper og har sin egen blogg der hun skriver om persisk og vestlig litteratur.

Norge har hun aldri vært i før, men den unge ambassadøren har besøkt Danmark og Sverige.

– Nå håper jeg å lære mer om den nordiske likestillingen, sier hun.

Optimist

Selv om Taliban-opprørerne stormer fram i hjemlandet, korrupsjonen er massiv, narkotikaøkonomien blomstrer og valget nylig ble skjemmet av omfattende fusk, vil hun ikke være med på at bildet er helt svart.

– Det er ikke riktig så ille som man får inntrykk av gjennom internasjonale medier. Det fins også lyspunkter. Alle jenter går på skolen, alle studenter på universiteter. Vi er glade for all hjelp vi har fått fra Vesten, både militær og sivil, sier Baktary. (©NTB)