London-møte om makrellen

EU og Norge møtes i London onsdag i et forsøk på å finne en løsning i makrellkonflikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU har utestengt norske fiskere fra den såkalte EU-sonen i Nordsjøen. Norge har levert en formell protest mot utestengelsen.

Møtet i London blir på embetsnivå uten politikere til stede. Den norske delegasjonen skal ledes av avdelingsdirektør Ann Kristin Westberg, mens EUs delegasjon ledes av John Spencer.

Halvard Wensel i kommunikasjonsavdelingen i Fiskeri- og kystdepartementet opplyser til NTB at det har vært kontakt med EUs kommissær for fiskeri og maritime spørsmål, Joe Borg. Borg ønsker å avvente onsdagens møte i London før det eventuelt blir et møte om konflikten mellom ham og den norske fiskeriministeren. For tiden fungerer Sylvia Brustad (Ap) som fiskeriminister. Helga Pedersen (Ap) har forlatt regjeringen. Hun er utnevnt som parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets gruppe på Stortinget.

Det er ikke gitt noen presis forklaring på hvorfor EU har utestengt norske fiskere, annet enn at det er uenighet om tolkningen av trepartsavtalen mellom EU, Norge og Færøyene.

Fra norsk hold blir EUs handlemåte sterkt kritisert. Norske fiskere er påført store tap som en følge av EUs handlemåte. Fiskebåtredernes Forbund har anslått eksportverdien av den resterende norske makrellkvoten til nesten 1 milliard kroner. (©NTB)