bygg680
bygg680

Enormt å spare på tettere hus

Norge kan kutte strømforbruket tilsvarende 600.000 boliger - men det kreves politisk innsatsvilje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

administrerende direktør i Sintef Byggforsk, Hanne Rønneberg sier Norge kan spare mye energi gjennom bygge energiøkonomiske hus.
administrerende direktør i Sintef Byggforsk, Hanne Rønneberg sier Norge kan spare mye energi gjennom bygge energiøkonomiske hus.
80 terrawattimer i året går med til drift av større bygninger i Norge. Det tilsvarer 40 prosent av vårt strømforbruk.

En ny undersøke fra Sintef Byggforsk viser at man kan spare mye energi gjennom å bygge energiøkonomiske hus og rehabilitere eldre bygg.

Tilsvarende 600.000 privatboliger

– Vi kan redusere energiforbruket med 12 terrawattimer. Det tilsvarer det årlige energiforbruket i 600.000 boliger, sier administrerende direktør i Sintef Byggforsk, Hanne Rønneberg, til TV 2.

HER FÅR DU BILLIGST STRØM: SJEKK VÅRT STRØMBAROMETER!

Potensialet for strømsparing og dermed også reduksjon av utslippene av klimagasser er stort i Norge. Men det krever en kraftig innsats og mye penger for å få til denne innsparingen:

– Det koster 1,6 milliarder fra staten årlig fra 2010 og gradvis økende til 2,6 mrd i året i 2017. Så det koster penger, sier Rønneberg.

byggfyr680
byggfyr680

Etterlyser politisk vilje

Byggenæringens Landsforening utfordrer den rødgrønne regjeringen til å gi folk en økonomisk grunn til å spare energi.

– Hvis husholdningene skal spare energi, så må det være lønnsomt på ganske kort sikt. Der forselår BNL at det innføres skattefradrag for husholninger som investerer i energiøkonomisering av boliger, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening Ketil Lyng til TV 2.