Vil ha 18-årsgrense for bruk av solarium

Kreftforeningen skriver i en høringsuttalelse til Helse- og omsorgsdepartementet at det bør innføres 18-årsgrense for bruk av solarium.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Frankrike, Australia, Skottland og Tyskland har innført en slik aldersgrense. Men i den nye forskriften om strålevern og bruk av stråling vil ikke departementet innføre en slik grense i Norge nå, skriver Aftenposten.

I april i år ba Statens strålevern om at det innføres en slik aldersgrense etter en nedslående tilsynsrapport om norske solarier.

Undersøkelser Kreftforeningen har gjort, viser at nesten 80 prosent av jenter som tar solarium, begynner før de fyller 18 år. Antallet unge som tar solarium, har økt med 20 prosent på fem år.

– Vi ønsker en 18-årsgrense fordi vi ser at nesten fire av fem som tar solarium begynte før de var 18 år. Norge ligger høyt i antall personer som får føflekkreft hvert år, og det er vist at de som tar solarium i tidlig alder, har større risiko for å få føflekkreft, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen. (©NTB)