Leder i Naturvernforbundet i Nordhordland, Jan Nordø, er ikke imponert over kommunenes håndtering av utbyggere som tar seg til rette i strandsonen.  (Foto: TV 2)
Leder i Naturvernforbundet i Nordhordland, Jan Nordø, er ikke imponert over kommunenes håndtering av utbyggere som tar seg til rette i strandsonen. (Foto: TV 2)

Kommunene svikter i strandsonen

Folk som tar seg til rette i strandsonen risikerer to års fengsel etter at loven ble skjerpet i sommer. Men kommunene sliter med å følge opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange kommuner får nå kritikk for å være konfliktsky. I sommer ble lovverket skjerpet gjennom den nye plan og bygningsloven.

Det er fylkesmennene skal følge opp at kommunene slår ned på klare brudd.

– Jeg tror det har vært mye ulovligheter over hele landet – og at systematisk oppfølging av dette har vært mangelfull, innrømmer fylkesmannen i Hordaland, Svein Alsaker.

Åpne sår i landskapet

Ved kysten en time nord for Bergen nær en campingplass, har en utbygger tatt seg til rette.

All vegetasjon er gravd vekk og store masser er dumpet. Dette er opprinnelig et friområde i strandsonen som alle skal ha tilgang til, men ingenting er søkt om.

– Hva er planen med dette? Skal det bli en autostrada eller hva skal det brukes til? spør Jan Nordø.

Han er leder i Naturvernforbundet i Nordhordland og har engasjert seg i saken etter at forbundet mottok tips fra frustrerte naboer.

– Feige kommuner

Kommunen har visst om byggearbeidene i et halvt år, men har ikke avgjort hva konsekvensene blir.

– Vi holder nå på å sjekke ut dette, og så kommer det da enten pålegg eller eventuelt krav om retting eller utbedringer, opplyser Kåre Jordal, assisterende rådmann i Lindås kommune.

– Vurderer dere politianmeldelse?

– Det kan bli vurdert.

Men Naturvernforbundets Jan Nordø er ikke imponert.

– Dette er uopprettelig. Vi kan ikke bare tilbakeføre det landskapet, det er teknisk umulig, sier han oppgitt.

– Jeg tror kommunene er veldig redde og kvier seg for konflikt.

– Ingen kommentar

Utbyggeren på dette stedet nord i Hordaland ønsker ikke å kommentere denne saken overfor TV 2, men fra nå av er straffen skjerpet dersom man bare tar seg til rette.

– Tidligere var det bare bøter, men nå er det fengselsstraff i opptil to år i svært grove tilfeller. Det er en understrekning av at man mener dette er alvorlige og straffbare forhold, sier fylkesmannen i Hordaland.