Kai Eide
Kai Eide

– En hevngjerrig og bitter mann

Slik svarer FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, på de siste utspillene fra sin tidligere nestkommanderende Peter Galbraith.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra sitt kontor i Kabul tar Kai Eide sterk avstand fra kritikken til den amerikanske diplomaten og varsler nye opplysninger i saken etter presidentvalget i Afghanistan er avgjort.

Han karakteriserer påstandene fra Galbraith som en ren kampanje mot ham og sier han har full støtte fra internasjonale samfunnet.

– Det er klart at Galbraith har skapt mye uro i FN-systemet. Det beklager jeg, men det har han gjort.

Les også: Langer ut mot Kai Eide

– Går over alle støvleskaft

Kai Eide synes det er merkelig og beklagelig at Galbraith går så hardt ut etter han tidligere ble avskjediget fra FN-jobben i Afghanistan.

– Når jeg hører disse påstandene, det går over alle støvleskaft. Det er klart det er en bitter mann. Det er en hevngjerrig mann som nå forfølger sin agenda, sier Eide i et intervju på TV 2 Nyhetskanalen.

– Jeg må forholde meg til det som er min jobb og det er å fullføre denne prosessen som vi nå har. Der spiller jeg en hovedrolle, den må jeg holde fatt ved. Det betyr altså at jeg må vise en viss integritet overfor det som er de ulike spillene her.

«Karzais mann i FN»

I intervjuet blir FNs spesialutsending spurt om hva han synes om Galbraiths påstander om at han har gått fra å være FNs mann i Afghanistan til å være Karzais mann i FN.

– Min forgjenger så Karzai to ganger i året, med andre ord spilte det ingen rolle. Jeg ser Karzai ofte, men vi har diskusjoner hvor mine ambassadørkolleger her, sier at de har aldri opplevd en FN-mann ha så harde konfrontasjoner med en president i en suveren stat, svarer Eide.

– Når det gjelder støtte her for øvrig, så har jeg jo hele det internasjonale samfunnet bak meg. Jeg har noe så sjeldent som den amerikanske administrasjonen bak meg, konstaterer Eide ettertrykkelig.

– Er det riktig at du ga ordre om å ikke oversende bevis av påstander om valgfusk til den afghanske valgkomiteen?

– Nei, det er det ikke. Jeg har aldri fått en slik henvendelse. Og jeg har sagt at dersom det kommer en slik henvendelse, så må vi se på det. Men husk på en ting: FN er medorganisator av valget. Vi kan ikke på samme tid organisere og dømme, påpeker Eide overfor TV 2.

Varsler nye opplysninger

Kai Eide forteller videre at Galbraith varslet sine utspill allerede forrige uke i New York. Da skal han ha gitt uttrykk for at selv om han fikk sparken, var det ikke enden på historien. Og ifølge Eide selv så har heller ikke han sagt sine siste ord i denne saken.

– Når jeg er ferdig med denne valgprosessen, så skal jeg komme tilbake til saken med nye opplysninger som vil vekke interesse, sier han.

– Kan du si noe mer om hvilke opplysninger dette dreier seg om?

– Forslag Peter Galbratih har kommet med til meg, som går langt utenfor den konstitusjonelle orden i dette landet – og som egentlig er grunnen til at han forlot landet, avslutter Kai Eide.