Den amerikanske diplomaten Peter Galbraith fikk sparken fra sin jobb i Afghanistan etter sin håndtering av påstander om valgfusk og krangel med sin sjef, FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide. (Foto: AFP/Joerg Koch)
Den amerikanske diplomaten Peter Galbraith fikk sparken fra sin jobb i Afghanistan etter sin håndtering av påstander om valgfusk og krangel med sin sjef, FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide. (Foto: AFP/Joerg Koch)

Langer ut mot Kai Eide

FNs spesialutsending, Kai Eide, har ingen troverdighet i Afghanistan. Det sier Peter Galbraith, som tidligere fikk sparken fra jobben som Eides nestkommanderende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det som startet som en krangel om valgfusk i forbindelse med presidentvalget i Afghanistan, har nå utviklet seg til en bitter personstrid mellom de to.

Les også: Kai Eide-krangel skaper FN-bråk

I et intervju med TV 2 hevder Galbraith at hans tidligere sjef, Kai Eide, har gått fra å være FNs mann i Afghanistan til å bli den afghanske presidenten Karzais mann i FN.

– Han hadde et godt forhold til Karzai, og han ble Karzais mann i FN, heller enn FNs mann overfor Karzai, sier den amerikanske diplomaten Peter Galbraith til TV 2 Nyhetene.

– Ville holde tilbake bevis

Galbraith mener Kai Eide ville dekke over bevis for påstander om at president Hamid Karzai sto bak omfattende valgjuks under presidentvalget. Eide skal angivelig ha bedt Galbraith og kollegene om å ikke foreta seg noe i forhold til såkalt bevis for påstander om valgjuks.

– Da det ble klart for Kai Eide at disse bevisene ville bli skadelig for president Karzai, beordret han oss til å ikke gjøre noe med det, forteller Galbraith.

Les også Kai Eides reaksjon: – En hevngjerrig og bitter mann

Vil granske FN

Enda er utfallet av valget uvisst. Likevel har påstandene om at så mange som en tredel av stemmene er falske, ført til at Karzais nærmeste rival i valget, Abdullah Abdullah, krever en gransking av FNs rolle i valget.

– Kai Eide har ingen troverdighet overfor Abdullah. Han har mistet tilliten hos mange av de andre representantene for opposisjonen, påstår Galbraith.

Les også: Karzai sier valget i Afghanistan var rettferdig

– Flere må gå

Håndteringen av valgfusket i Afghanistan har kostet Peter Galbraith jobben og han tror flere kommer til å følge etter:

– Kai er en bra mann. Han har bare valgt feil kurs. Dette har endt med at jeg fikk sparken, og for å være helt ærlig, så bør det bety at hans tjeneste i Afghanistan også er over, konstaterer den amerikanske diplomaten.