JAPAN JUBEL FOR VM: Shinji Okazakis scoring mot Usbekistan gjør at Japan er klare for VM neste år.  (Foto: Anvar Ilyasov/AP)
JAPAN JUBEL FOR VM: Shinji Okazakis scoring mot Usbekistan gjør at Japan er klare for VM neste år. (Foto: Anvar Ilyasov/AP)

Japan satser på VM-fotball tross OL-nederlag

Tokyo kommer til å søke om å arrangere fotball-VM i 2018 eller 2022 tross det klare nederlaget i kampen om å få sommer-OL i 2016.

Det japanske fotballforbundet sa i utgangspunktet at en VM-søknad ville være avhengig av resultatet av OL-avstemningen i København, men nå sier de samme kildene i fotballforbundet at OL-nederlaget ikke legger noen bremser på lysten til å søke fotball-VM i 2018 eller 2022.

Planene går ut på å bruke de samme arenaene som japanerne brukte i VM-sluttspillet i 2002, da Sør-Korea også var med på arrangementet.

Japanerne hadde tenkt å bruke Tokyos planlagte OL-stadion med kapasitet på 100.000 tilskuere til åpnings- og finalekampen i VM. Nå er det tvilsomt om denne arenaen blir bygd i og med at Tokyo ikke fikk OL, men i fotballforbundet jobbes det med å få VM-finalen lagt til Tokyo i 2018 eller 2022. Dersom det blir tilfelle og Japan får arrangementet, er det håp om at arenaen kan bygges likevel.

Avgjørelsen om hvem som får disse mesterskapene blir avgjort på kongressen til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i desember neste år. Ved siden av Japan er England, Russland, Australia og USA søkere. Det jobbes også med en felles søknad fra Spania og Portugal. Nederland og Belgia kan også bli en aktuell søker, mens Sør-Korea og Qatar bare er på søkerlisten for mesterskapet i 2022.

Neste år skal fotball-VM gå i Sør-Afrika, mens Brasil skal ha mesterskapet i 2014.

(©NTB)