Bergen by (Foto: Wikimedia Commons/Tomoyoshi Noguchi)
Bergen by (Foto: Wikimedia Commons/Tomoyoshi Noguchi)

Bergen blir en digital medieby

Flere mediebedrifter i Bergen slår seg sammen for å bli enda bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prosjektet MediArena fra Bergen ble mandag valgt ut som ett av fem prosjekter som får Arena-status av Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og Siva.

Prosjektet samler et 20-talls mediebedrifter og samtlige relevante forskningsmiljøer i Bergensregionen.

Målet med det treårige prosjektet «teknologidrevet innholdsutvikling og innholdsrevet teknologiutvikling» er et økt samarbeid og kompetanseutvikling mellom flere medie- og medieteknologibedrifter i Bergen.

Både store og små bedrifter

Deltakerne i prosjektet er både større bedrifter som TV 2, NRK, Bergens Tidende, Vizrt og It´s learning, i tillegg til en rekke mindre og svært innovative produksjonsmiljøer, på innholds- og teknologisiden.

Bergen har også svært gode utdannings- og forskningsmiljø på området. Både UiB, NHH, HIB og KHIB står bak prosjektet, i tillegg til rene forskningsinstitutter slik som Uni Research og CMI.

Medie- og medieteknologibedriftene i Bergen utgjør et løst nettverk. Sentralt i nettverket står TV 2 og Vizrt. Mange bedrifter har sprunget ut fra TV 2-systemet i Bergen. Suksesser som Vizrt, Storm og nystartede Mosart Medialab, har alle tette bånd til TV 2, men ikke alle teknologileverandørene jobber like nært.

Bergens miljøet skal bli anerkjent

– Vi ønsker at Arena-prosjektet skal bidra til at det bergenske mediemiljøet blir en anerkjent medieklynge både nasjonalt og internasjonalt. Vi skal undersøke om vi har de utdanningsmiljøene som næringslivet trenger og vi skal skape et nettverk for bedrifter og forskere, slik at alle har god kjennskap til hverandre. På den måten kan man finne sine partnere i sin geografiske nærhet, sier prosjektleder Torill Svege som er daglig leder i nettverksorganisasjonen Bergen Media By.

Prosjektet vil utløse 18 millioner kroner, som blant annet skal brukes til å få bringe fram pilotprosjekter basert på nye tjeneste- og forretningsmodeller.