Indonesia (Foto: Kevin Frayer/AP)
Indonesia (Foto: Kevin Frayer/AP)

Nå graver de bare etter døde på Sumatra

Leteaksjonen etter det kraftige jordskjelvet i Indonesia onsdag er over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble leteaksjonen etter savnede avblåst, og fokuset består heller i å bringe hjelp til overlevende, melder nyhetsbyrået AP.

– Etter så lang tid betrakter jeg det som lite sannsynlig å finne flere personer i live, sier leder Ignacio Leon for FNs humanitære organisasjon i Indonesia.

Indonesia (Foto: Kevin Frayer/AP)
Indonesia (Foto: Kevin Frayer/AP)

Leder Hiroaki Sano for det japanske redningsmannskapet sier til AP at FN og indonesiske myndigheter har blitt enige om at det ikke trengs noe mer hjelp i søket etter overlevende.

– Vi var raske, men vi har ikke funnet noen overlevende. De første hundre timene er avgjørende, sier Sano.

603 personer er ifølge myndighetene i landet bekreftet omkommet, og 960 er fortsatt savnet. FN mener 1.100 mennesker har omkommet.

Skolen i gang igjen

Onsdagens skjelv i områdene rundt Padang, som er hovedstaden i provinsen Vest-Sumatra, målte 7,6 på Richters skala.

Rundt 180.000 bygninger, blant dem flere hundre skoler, ble rasert i skjelvet. Skoleelevene måtte derfor ta til takke med undervisning i telt da skolene startet opp igjen mandag.

Unicef har satt opp femten telt som hvert har plass til mellom 50 og 60 barn, og 220 flere telt er på vei i båter fra hovedstaden Jakarta.

Skoledagen er heller symbolsk, her får barna en mulighet til å møte lærere og få hjelp til å takle traumer, tapet av slektninger og kjente, og det å bli hjemløs etter skjelvet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKOLE IGJEN: En lærer fester deler av et UNICEF-telt mens skoleelever gjør seg klare til å begynne første skoledag etter jordskjelvet i Indonesia. (Foto: DADANG TRI/REUTERS)
SKOLE IGJEN: En lærer fester deler av et UNICEF-telt mens skoleelever gjør seg klare til å begynne første skoledag etter jordskjelvet i Indonesia. (Foto: DADANG TRI/REUTERS)

Generalsekretær Marte Gerhardsen i CARE Norge har bodd i dette området, og vet mye om hvordan situasjonen er i Indonesia nå.

– Det viktigste i startfasen er å redde så mange som mulig. Akkurat nå er det utrolig viktig å få tilgang til rent vann, det er det største problemet i området nå. Mange har ikke tilgang til rent vann, og det er farlig siden det kan føre til en del vannbærende sykdommer. En annen stor utfordring er å gi folk midlertidig husly, mange hus har rast sammen, men det er i tillegg så mange etterskjelv at folk er redde og ikke tør å være inne, forteller hun til TV 2 Nyhetene.

Hus som kollapser gang på gang

De første dagene etter skjelvet var preget av vanskeligheter med kommunikasjon og transport. Gerhardsen forteller at det var umulig å komme inn i visse områder uten helikopter eller båt.

– Hele kommunikasjonsnettet var nede de første dagene, all kommunikasjon måtte gå via SMS. Det har vært problemer med elektrisiteten, og folk har gått våte rundt i mørket uten noe sted å gjøre av seg, sier hun.

Indonesia (Foto: Kevin Frayer/AP)
Indonesia (Foto: Kevin Frayer/AP)

Selv om Indonesia flere ganger har blitt rammet av jordskjelv, er beredskapen dårlig i landet som består av 17.508 øyer.

– De er ikke bedre forberedt, det har noe med fattigdom å gjøre. Jeg så det veldig sterkt i forrige jordskjelv i 2006, da var det de fattigste husene som hadde rast sammen fordi de var bygget av dårligere materialer. Det er viktig å bygge sikre hus, slik at folk skal slippe å bygge hus gang på gang, mener Gerhardsen.

Skal hjelpe 35.000

CARE har flere lager med nødhjelp i Indonesia og skal dele ut telt, presenninger, vannrensetabletter og annet nødvendig utstyr til 35.000 mennesker.

CARE er også involvert i andre nødhjelpsoperasjoner i Sørøst-Asia i forbindelse med tyfonen Ketsanas ødeleggelser på Filippinene, Laos, Vietnam og Kambodsja. Til sammen er organisasjonen inne i elleve land med intensiv nødhjelp.

Indonesia (Foto: HOW HWEE YOUNG/EPA)
Indonesia (Foto: HOW HWEE YOUNG/EPA)